La ciutat

La ciutat

dijous, 15 de febrer del 2024

Desinterés?

No sé si aquesta és la paraula encertada per encapçalar aquest comentari. Tal vegada li haguera anat millor indiferència, deixadesa, abandonament o desgana, paraules que vénen a definir un fet o acció, quan el responsable d'aquella, no mostra gens d'interés per l'assumpte, no hi presta atenció ni la situació sembla preocupar-li.

Dins l'àrea de Govern Municipal de Ciutadania i Participació de la nostra ciutat, s'integra la regidoria d'educació i cultura, que d'acord amb l'organigrama estructural de l'actual equip de govern recau, és competència directa, de la senyora Maria España. D'aquell negociat depenen a més a més els departaments de normalització lingüística, Igualtat, Biblioteques, Banda Municipal, Joventut, Planetari o l'Arxiu Històric Municipal.

Aquest darrer departament és l'encarregat de gestionar i preservar la documentació que des del segle XIII ha produït i rebut l'Ajuntament de Castelló com a institució de govern de la ciutat, la qual ha sigut conservada per a deixar testimoni i constància de l'actuació municipal.

Junt amb els documents municipals es gestiona i custodia també un important fons hemerogràfic, bibliogràfic i gràfic que s'ha format al llarg del temps gràcies a les donacions que particulars han fet a la ciutat de Castelló per garantir la preservació del seu patrimoni documental.


Des de fa ja uns quants anys i gràcies a l'impuls de les noves tecnologies, una part dels documents custodiats per l'arxiu, van digitalitzar-se, ficant-se a l'abast de la ciutadania la possibilitat de consulta dels mateixos a través de l'accés digital, sense necessitat de desplaçar-se a la seu de l'arxiu, al carrer Gaibiel.

Tal vegada per la manca de disponibilitat econòmica, de personal o de mitjans tècnics, malauradament, aquell procés de digitalització va acabar-se en sec, i allò que va començar com a projecte amb continuïtat, de la nit al dia es va interrompre i, a hores d'ara encara hi ha molts documents que, si vols consultar-los o simplement per curiositat conéixer-los, no tens altra possibilitat que acostar-te a l'arxiu i demanar-los de manera "física"; una llàstima, però és el que hi ha...

Tot i això, dels més de 20.000 documents que custodia l'arxiu, aquells que van tenir la sort d'en el seu dia digitalitzar-se, principalment documents d'hemeroteca, diaris i algunes publicacions periòdiques històriques, fins no fa massa dies, unes setmanes, podien ser consultats accedint a l'apartat de publicacions dins el  WEB  de l'arxiu.


I dic "fins fa unes setmanes" perquè darrerament aquest servei també ha deixat de funcionar. Ara, podeu comprovar-ho si us ve de gust, arxiumunicipal.castello.es, en voler accedir a alguna informació en concret, quan "punxes" al seu damunt, en lloc de dirigir-te a la ressenya del document si no està digitalitzat o directament oferir-te la possibilitat d'accés al mateix, apareix un missatge que diu: "Se ha producido un error en el motor de búsqueda. Por favor, pruebe dentro de unos minutos".

Uns minuts que ja s'han convertit en hores, dies i setmanes, i que van en camí de convertir-se en mesos. Posats en contacte amb els funcionaris de l'arxiu, rebem com a contestació a la incidència que és un problema tècnic i que s'està en vies de solució.


No tinc per què dubtar-ho, però,
transcorregut ja un temps prudencial des de l'inici de la incidència, comence a pensar que, com deia a l'inici, tal vegada estem front una situació de desinterés, indiferència, deixadesa o abandonament. En definitiva, que com aquest servei no és "essencial", com el seu "no-funcionament" no trastoca el funcionament diari del consistori, la regidora responsable, la senyora Espanya, ni s'haja adonat de la fallada, o si ha estat assabentada, no considere urgent ni prioritari el restabliment del seu normal funcionament.

Estic segur que si hagués estat un incident que afectara la major part del veïnat, que la seua solució haguera passat per "una fotografia" o "unes declaracions polítiques" ressaltant un treball acurat, la incidència ja estaria resolta, però com no puc deixar de pensar que pel nostre govern municipal creuen que "açò no interessa ningú", i per tant ja ho arreglarem i si no, no passa res.

Si no vols caldo dues tasses, no tan sols va tancar-se l'aixeta de les noves digitalitzacions, ara que cada dia la tecnologia fica aquell procés més fàcil, sinó que a més a més "el motor de búsqueda" no funciona. Lamentable...

Senyora España, cultura no només és música, teatre, cinema, conferències, exposicions, dansa i tot allò que es programe i publicite, i que amb orgull consideren un èxit de públic, cultura és molt més que jazz a Castelló, cultura és investigació, consulta, estudi i descobriment i per descomptat accés telemàtic a l'arxiu municipal. Esperarem...

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada