La ciutat

La ciutat

dissabte, 24 de febrer del 2024

Set anys per un espai de cultura i coneixement

Tot i haver transcorregut set anys, encara ho recorde perfectament i, com jo, estic segur roman a la memòria de molts castellonencs. Va ser un espectacle impactant, que va realitzar-se a la plaça de l'Hort dels Corders, i que es presentava sota el títol "flotan teclas" on el músic David Moreno, penjat a sis metre d'alçada i en posició vertical tocava el piano, les percussions i fins i tot s'acompanyava de la veu, a la vegada que a la mateixa tapa del clavicordi es projectaven imatges que interactuaven amb el mateix músic.

Un espectacle que va servir com a colofó d'una inauguració que va tenir lloc aquell dissabte 24 de febrer del 2017 i que no va ser altra que l'obertura, del que des d'aquell moment i fins al dia d'avui, s'ha convertit en un dels espais culturals i de coneixement amb més activitat al nostre estimat Castelló," el Menador."

Un espai que naixia fruit de la col·laboració entre l'ajuntament i la universitat sobre un dels vells edificis que des de l'any 1955 i fins al 2006 presidia la plaça, el de la Delegació d'Hisenda, construcció dels arquitectes Francisco Echenique Gómez, Luis Felipe Quijada Martínez i Mariano Nasarre Audera, amb direcció d'obres de l'arquitecte Vicente Traver Tomás.


Fàcil de reconéixer per ser un clar exemple del constructivisme,
una forma d'arquitectura que es va desenvolupar en la Unió Soviètica en la dècada dels anys 20 i principis dels anys 30. I que el franquisme en la postguerra no va dubtar a emprar en les noves construccions oficials

Tot i que el reci i sobri immoble, inclòs en el Catàleg del Patrimoni Històric del municipi, va partir diferents ampliacions i reformes al llarg de la seua història, la seua façana, composta per pedra de Borriol, que atorga solidesa i bellesa a aquesta construcció, es va conservar amb el pas dels anys.

Va ser l'any 2006 quan la Delegació d'Hisenda es va traslladar a la seu de nova planta en el Passeig Ribalta i l'edifici va tancar les portes. Aqueix mateix any, el Govern Central, l'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume van signar un conveni de cessió i ús de l'immoble que va donar pas a una ambiciosa obra de rehabilitació integral de l'edifici, valorada en més de 4 milions d'euros.


Finalment, aquell 24 de febrer de 2017, amb la presència d'un conseller de Cultura, el senyor Marzà, un delegat del govern, el senyor Moragues i el president de la Generalitat, el senyor Puig, juntament amb el rector de l'UJI, senyor Climent, l'alcaldessa senyora Marco i altres representants de diferents institucions, va obrir les portes a la ciutadania.

Ara, set anys després, podem dir amb orgull que "El Menador Espai Cultural" s'ha convertit per mèrits propis en un gran contenidor per a la cultura, educació, joventut i convivència i ha esdevingut un lloc de trobada, un focus d'oportunitats per a la dinamització cultural i el gaudi del coneixement, fent realitat aquella primera ambició de les institucions, "enriquir la variada oferta cultural que impregna Castelló.


Un espai que des que van obrir les portes han posat en marxa un gran nombre d'activitats, entre conferències, congressos, seminaris, tallers, presentacions i cursos, a la vegada que han estat moltes les mostres que han passat per les seues sales expositives, a més a més de ser el contenidor ideal per una part de la universitat, amb aules i biblioteca, i de les dependències administratives culturals i educatives municipals, Normalització Lingüística, Joventut i Educació, i diferents espais destinats a associacions de gran importància a la nostra ciutat com Castelló per la Llengua, la Fundació Huguet  l' Institut d'Estudis Catalans, La Societat Castellonenca de Cultura o la Societat Filharmònica de Castelló.

En definitiva, un entorn que ha vingut per quedar-se i que ha donat un gran impuls al foment de la creativitat, l'expressió i la preservació de la cultura, de la nostra, de la més propera i, a la vegada, per difondre també les altres, més o menys llunyanes.

Un lloc on els castellonencs i visitants, des de fa hui tot just set anys, dedicat a la promoció i celebració de la cultura en les seues més diverses formes, i que permet connectar-se, connectar-nos amb l'herència cultural, la creativitat contemporània i qualsevol mena d'expressió artística. Per molts anys!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada