La ciutat

La ciutat

dimecres, 7 de febrer del 2024

Tres eren tres...

Així s'inicia un refrany que sol emprar-se de manera pejorativa per assenyalar aquelles persones que intervenen sense brillantor en un mateix ofici o també s'aplica als que prometen molt abans d'aconseguir una cosa i se n'obliden després d'aconseguir-la.

I aquesta frase és la que m'ha vingut a la memòria aquest matí quan he llegit el titular d'una notícia " La alcaldesa quiere que Correos sea un espacio cultural y festero en Castelló".

D'entrada sembla que la senyora Carrasco ho té clar. Vol que l'edifici, la històrica seu de Correus i Telègrafs a la plaça Tetuan de Castelló, tancada des de final de març del 2022, ara propietat de la Generalitat valenciana, siga d'ús públic i ciutadà per als castellonencs davant del projecte que tenia pensat l'antic govern del Botànic per a aquestes dependències.


Sembla que el nou govern municipal vol apostar fort perquè aquest edifici siga d'ús cultural, amb una sala d'exposicions i un espai per acollir el tantes vegades demandat, Museu de la Festa,
perquè en trobar-se aquesta dotació al centre de Castelló, facilitaria la visita i la promoció de les festes, principalment entre els visitants a la capital durant tot l'any; per aconseguir-ho diuen que s'ha tancat una reunió a celebrar en els dies vinents, entre l'alcaldessa, i l'actual consellera d'Innovació i Turisme, la senyora Nuria Montes.

Si es fera realitat aquesta proposta, si algun dia quallara, seria tot un encert de l'actual equip de govern i mereixeria el reconeixement públic de tot el veïnat. Si en el moment de la compra per la Generalitat el fet que aquella volguera remodelar-lo per acollir l'Institut Valencià d'Excel·lència a Castelló i la seu territorial de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, va agafar per sorpresa la ciutat, la proposta que ara fa l'equip de govern en boca de la màxima autoritat local, d'assolir-se ho seria encara més.


Però, tot te un però en aquesta vida, no hem d'oblidar que la ciutat compta amb un altre edifici
, aquest ja per més de 10 anys de propietat municipal que, a hores d'ara, no té cap ús ni rendibilitat, l'asil del carrer Governador, tancat des del 2003, quan l'equip de govern aleshores del mateix color que l'actual, va desemborsar gairebé 17 milions per comprar-lo, i que ni els compradors ni els governants que han regit la ciutat després han assolit treure-li cap profit, tot i que va llançar-se que allí aniria entre d’altres espais una biblioteca o fins i tot seria dedicat a seu permanent del MUCC.

Que ara es llance "el caramel" de poder obtenir que el principal edifici d'estil modernista valencià i neomudejar que tenim, situat en l'entramat estratègic urbà, amb una imatge unitària i de gran contundència, puga ser la cara visible i espai obert de la cultura de Castelló, de no arribar a cap lloc, com està passant malauradament amb l'asil, serà un ridícul més, fum de canya, propaganda per fer-se veure...


I com deia a l'inici tres eren tres;
fins ací he parlat, un, de l'abandonat asil, dos, de la nova proposta de cessió de Correus, i el tercer? De segur que haureu també escoltat alguna cosa sobre la proposta municipal de la possibilitat d'adquirir l'antic edifici del cinema Rex, que des del 2004, per més de 20 anys, roman tancat.

Crec que va ser a la fi del 2023 quan també l'equip de govern va fer públic l'inici de les converses amb els propietaris de l'edifici, per  emprant Fons Europeus, comprar-lo i reformar-lo i, dotar-lo de programació cultural.

Ara, he llegit, que l'equip de govern, està esperant un informe que reculla l'estat de l'estructura i la viabilitat per adquirir-lo i si de cas, després definir l'ús juntament amb els veïns de l'espai que comptaria a més a més de diferents sales de cinema amb cafeteria i... "Una casa de cultura".

Tres grans reptes, tres edificis, un ja de propietat municipal i abandonat de la mà de Déu, els altres dos "en cartera", tres espais per la cultura, tres llocs de gran valor sentimental, però de moment amb propostes que són "fum de canya". Espere, i desitgem que algun dia siguen " veritables carcasses", fortes realitats. Jo seré dels primers a aplaudir-ho. De moment, tres eren tres...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada