La ciutat

La ciutat

divendres, 9 de febrer del 2024

Anem bé?

El passat 29 de gener el Consell Rector del Patronat de Festes va celebrar sessió extraordinària i urgent amb un únic punt a l'ordre del dia, l'aprovació de les bases reguladores de la convocatòria del Concurs de Gaiates Magdalena 2024, que proposava atorgar 6 premis als monuments grans, estendard acreditatiu i ajuda econòmica de 5.000, 3.900,2.700, 2.200, 1.900 i 1.600 euros, i a més la gaiata guanyadora del primer premi, ser designada Gaiata de la Ciutat de l'any següent rebent una ajuda de 2.500 euros per la cessió i 1.200 euros més si abans d'una data determinada (8 de setembre) presenta i cedeix una maqueta d'aquella.


D'altra banda, pels monuments anomenats gaiates infantils, també van suggerir-se 6 premis, consistents en els corresponents estendards acreditatius i ajudes de 900, 800, 600, 300, 200 i 100 euros.

En total i d'acord amb l'aplicació pressupostària corresponent, es dedicaven a premis dels monuments un total de 24.700 euros. Abans de passar al debat i la corresponent votació, la presidenta, senyora Selma, va exposar que s'havien incrementat els premis i la distribució d'aquest havia estat consensuada amb la Gestora de Gaiates, de manera que s'incloïa una dotació econòmica per al cinqué i sisé premi, i que s'augmentaren tots els premis excepte el primer, pel fet que ja rep de manera independent al Patronat, el premi de la Generalitat Valenciana. Una proposta que després de debatuda, el Consell vam aprovar per unanimitat.


Tot i això, com a membre d'aquell Consell vaig fer una sèrie de consideracions sobre la proposta i unes matisacions perquè puguen ser estudiades i si és possible s'incorporen a les futures bases, partint de la idea que la Gaiata-Monument és, i ha de continuar sent, l'element diferenciador de la festa i cal potenciar-la de totes les maneres possibles.

Partint del fet que cadascuna de les Comissions de Sector Gaiateres rebrà per aquest exercici fester, independentment de si el seu monument obtinga o no amb algun premi, una ajuda de 14.000 euros i que entre totes les premiades es repartiran 24.700 euros, la meua proposta se centrava en una modificació dels premis, reduint el nombre d'aquests, però sense minorar l'import global, advocant per distribuir tres premis amb 9.000, 5.000 i 3.300 euros respectivament pels monuments grans i altres tres amb 1.500, 1.000 i 400 euros per les gaiates infantils, amb l'obligació que, almenys la meitat de la subvenció de 14.000 euros que rep cada comissió de sector es destinara al disseny i construcció del monument; d'aquesta manera la Gaiata que resultara guanyadora podria arribar a aconseguir, a més a més dels 14.000 euros, la quantitat de 12.700 euros (9.000 del premi, 2.500 de la cessió i 1.200 de la maqueta) el que suposaria un incentiu i un al·licient per a contractar dissenyadors professionals i artesans qualificats i comportaria, sens dubte, un pas endavant en la qualitat del nostre genuí element diferenciador de la festa.


Entenc que les comissions de sector han de fer front a moltes i variades despeses, però també és ben cert que per la seua pròpia naturalesa i la de la mateixa festa, la seua tasca principal ha de ser la confecció d'una gaiata,
d'un monument digne, i que la major part dels seus esforços personals i econòmics, si volem realment que siguen veritables obres d'art en tot el sentit de la seua paraula, ha d'estar enfocat a la construcció d'aquelles, de manera que les ajudes municipals (subvencions i premis) haurien de repercutir directament en les obres.

Vam aprovar per unanimitat la distribució econòmica proposada, donant un vot de confiança a la Presidència i la Gestora, però això no vol dir que, a parer meu, anem bé.


La Gaiata-Monument necessita esforç personal i diners, treball i pressupost, esforç i sacrifici, i reduint el nombre de premis però fent-los més substanciosos, i a la vegada obligant a gastar-se una part considerable de l'ajuda municipal en el monument, de segur seria un bon pas no només per fer millors gaiates, si més no també per fer d'aquelles veritablement l'element diferenciador de la festa.

Des de la presidència va assegurar-se que la proposta seria traslladada a la Gestora perquè almenys la consideraren. L'acceptaran? Els agradarà? Ho dubte. Malauradament, la Gaiata-Monument per algunes comissions, vistes les obres que presenten, no sembla ser el nucli central, diferenciador i identificatiu de les nostres festes magdaleneres. Tal vegada tindran altres interessos. Temps al temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada