La ciutat

La ciutat

divendres, 28 de juny del 2019

DipCas


 No gosaré dir que no serveixen per a res, seria una afirmació massa arriscada, però de segur que alguns dels que açò llegiu, estareu d'acord amb mi que, sobretot pels veïns de la capital, la Diputació de Castelló, amb més de 180 anys d'existència, ja siga per la càrrega que porta al darrere del seu clientelisme, de la corrupció d'alguns dels seus dirigents, o per la suposada duplicitat de funcions, no sembla ser clau pel govern dels nostres municipis.

Tinc entés que com les altres administracions germanes té com a funcions principals la coordinació dels diferents serveis municipals dels pobles menuts, així com garantir la seua prestació jurídica, econòmica i tècnica, cas dels serveis de prevenció i extinció d'incendis o de recaptació tributària, entre els més coneguts.

Ací, a Castelló, tots coneixem que aquesta administració en els darrers 24 anys ha estat dirigida pel Partit Popular. El 1995 va ser elegit president el senyor Carlos Fabra Carreras que va mantenir-se en el càrrec 4 legislatures seguides, fins al 2011 en què va ser substituït per l'enginyer industrial, Javier Moliner Gargallo qui ha estat cap del Palau de la plaça de les Aules fins aquesta mateixa setmana.

Ara, els castellonencs de la província, i d'acord amb els resultats electorals, hem decidit que siga el PSOE qui torne a regir el seu destí, governant amb coalició amb Compromís, de manera que des de hui, l'actual alcalde de Suera, poble de poc més de 500 habitants, pertanyen a la Plana Baixa, i president de la Mancomunitat Espadà-Millars, Josep Pascual Martí García, serà el nou President.

Conec des de fa molts anys a Josep Martí en la seua faceta professional de professor, el definiria com un home proper, senzill, d'idees clares i dialogant i una bona persona, i pense que la seua tasca d'alcalde d'un poble menut perllongada per més de 10 anys, pot ser-li de molta utilitat per dirigir el timó de la diputació i gestionar amb seny en què i com invertir i gastar-se els més de 124 milions d'euros de l'actual pressupost.

Que la diputació principalment continue garantint els serveis bàsics d'aquells que viuen als pobles per damunt dels que vivim a la capital, puc fins i tot considerar-ho just, però també crec que després de 24 anys de govern del Partit Popular cal reordenar moltes de les competències que, semble que per inèrcia anaven fent-se en els darrers anys, en cas de no ser així, prompte veurem que la diputació de Castelló és una continuïtat del que fins ara havíem tingut, ni millor, ni pitjor, i això, de segur que no serà bo per cap poble i veï.

No hem de suprimir la diputació però sí que hem d'anar cap a un nou model comarcal molt més proper a les necessitats i veïns dels 135 pobles que conformen la nostra província, començant pels més menuts, sense clientelismes ni amiguismes, sense mirar color polític dels seus alcaldes sinó necessitats reals, només així continuarà tenint un cert sentit.

Campanyes, activitats i certàmens, cas de Castelló sènior i junior, escola taurina, hospital provincial, publicacions, lletres del mediterrani, ruta del sabor, ajudes i subvencions, integració paisatgística, pla de carreteres..., necessiten una revisió, un canvi o una actualització i cal, si volem que la Diputació tinga credibilitat, acabar ja amb els excessius assessors i càrrecs de confiança, que recordem en el darrer mandat de Moliner van arribar a ser més de 20, suposant més de 600.000 euros anuals en sous, fet que a nivell de carrer, no s'entenia gens ni mica i restava molta credibilitat a la tasca de la institució.

Temps al temps o com diuen al meu raval, "poc viurà qui no ho veurà". Felicitats i sort amic Martí, i a la feina que hi ha molt per fer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada