La ciutat

La ciutat

dimecres, 5 de juny del 2019

Un grapat de contes, farcits d'imaginació.


 Ahir va ser el dia, i en van 14. Ahir van fer-se públics, mitjançant l'edició d'un llibre, "l'escriptor indecís", corresponent al volum 65, de la col·lecció "lletra nova" de l'editorial Bromera, els relats seleccionats del Premi anual de Narrativa Escolar Vicent Marçà 2019, i va fer-se com ja s'ha convertit en habitual, a través d'una gal·la de lliurament de premis celebrada a l'auditori de Castelló.

Un premi on tots els seleccionats són guanyadors, creat per recordar la figura d'un home, un mestre, a qui mai acabarem d'agrair tot el que va fer per la llengua, la cultura i l'estima per la seua ciutat; un amic, un home d'acció amb qui vaig tenir la sort de compartir alguna cosa més que una simple amistat per un bon grapat d'anys.

I un llibre, recull de 45 històries, de 45 autors, que com va ser Vicent, és únic, capdavanter, diferent i singular, llibre el qual he tingut l'honor de prologar i del qual passe a continuació a fer-vos cinc cèntims.

No és gens fàcil escriure contes, menys encara que siguen originals, creatius, que agraden, i molt més encara veure'ls publicats en paper imprés i que estiguen a l'abast de presents i futurs lectors, però això, que és molt, ho heu aconseguit vosaltres, un bon grapat de xiquetes i xiquets, alumnes de 5é i 6é de Primària, de diferents escoles de Castelló, en aquesta nova edició del Premi de Narrativa Escolar Vicent Marçà.

Un Premi diferent, únic, capdavanter i singular com ho va ser aquell que li dóna nom, el mestre i amic Vicent Marçà. Diferent perquè tot i ser un premi, una competició, no busca la competitivitat, perseguint amb el reclam de la publicació de les diferents històries, la participació, emprant l'ús acurat del valencià com a eina de comunicació i comptant amb la complicitat del professorat.

Únic perquè tot i ser un premi local, de la ciutat de Castelló, compta amb el suport i la col·laboració de les principals entitats culturals i educatives del País, sense els quals no podria fer-se realitat.

Capdavanter perquè va nàixer i manté l'esperit que Marçà va perseguir al llarg de tota la seua vida, la promoció i dignificació de la llengua en tots els àmbits, tant socials com culturals i en la potenciació del valencià dins l'àmbit educatiu.

I, finalment però no menys important un premi singular, perquè no és gens fàcil que una empresa com aquesta es mantinga en el temps, arribant ja en aquest 2019 a la seua XIV edició.

Com deia al principi, ahir va ser una gran festa, on diferents institucions, la família, la comissió cívica que porta el nom del mestre, els mestres que van incentivar a la participació de l'alumnat i sobretot els joves participants de tercer cicle de primària de les escoles de Castelló, vam honrar la memòria de l'estimat i recordat i sempre admirat Vicent.

Un llibre per llegir-lo, a la vostra manera, començant des del principi, des del final o de manera aleatòria, tant es val; un llibre que jo us convide a llegir i també, no cal dir-ho, els tretze anteriors; de segur que trobareu històries farcides d'imaginació que us faran passar una estona més que agradable. Gràcies Vicent perquè des del més enllà continues esperonant mitjançant senzilles narracions, el descobriment i ús de la nostra estimada i benvolguda llengua valenciana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada