La ciutat

La ciutat

diumenge, 23 de juny del 2019

Més tard o menys lluny, el Corpus pel juny.



La festa del Corpus Christi, una festa de llarga tradició a Castelló, documentada ja als inicis del segle XV, forma part de tot un grup de festes que anomenem mòbils perquè es desplacen pel calendari cas del Carnestoltes, Dimecres de Cendra, Diumenge de Rams, Divendres Sant, Pasqua o l'Ascensió, per citar les més importants, celebrant-se totes elles en funció de dia en què s'escau la Pasqua de Resurrecció, el qual depén de la lluna, d'ací la seua mobilitat.

Per molts anys va ser popular al nostre poble un refrany que deia: "Tres dijous hi ha en l'any que rellueixen més que el sol, Dijous Sant, Corpus Christi i el dia de l'Ascensió", tres dates movibles lligades a la Pasqua, respectivament, 3 dies abans, 60 i 40 dies després d'aquella.

Però tot canvia i, d'aquells tres dies, avui a penes queda rastre. El 1977 va desaparèixer la festa de l'Ascensió i el 1989, la festa del Corpus, amb la voluntat de casar al calendari laboral tots els festius estatals, autonòmics i locals. A partir d'aquells ajustaments la celebració litúrgica del Corpus es ve realitzant sempre el diumenge, segons un comunicat de la Conferència Episcopal Espanyola de 25 d'abril de 1990.

Aquesta situació fa que, de tant en tant, passe un fenomen que pot semblar estrany: la coincidència entre les dates de celebració de tres festes molt arrelades a Castelló: El Corpus, Sant Joan i Sant Pere al barri Mariner del Grau.

Si unim a aquesta situació el fet que enguany Sant Joan a banda de "caure" en dilluns, és festa autonòmica, en substitució de la Immaculada que al desembre "caurà" en diumenge, i que l'oratge acompanya, tenim les circumstàncies ideals per afavorir 'un desplaçament massiu dels veïns envers alqueries, masets o apartaments, deixant la ciutat pràcticament buida al llarg del cap de setmana.

Així que malgrat el trasllat del Corpus de dijous a diumenge, malgrat que a Castelló per allò de tenir un bisbat compartit amb Sogorb, la festa grossa, se celebra tradicionalment dissabte, malgrat tot l'esforç per mantenir d'una banda les tradicions laiques ancestrals i per l'altra, de donar un lluïment a l'aspecte religiós amb pontifical i solemne processó, ahir no van aconseguir ni l'una ni l'altra fer de la festa una diada excepcional.

L'acte laic més tradicional, la "ballada dels nans" a la corporació municipal, malgrat ser la primera per la renovada municipalitat, no va comptar amb massa presència de regidors i regidores, una tercera part de corporació a molt estirar. Tampoc els gegants que havien de ser testimoni muts d'aquesta festa van poder "ser trets" en la seua totalitat per manca de portadors, i poc va faltar perquè una de les danses més característiques de la diada, la dels "cavallets", no recorreguera els nostres carrers per falta de genets.

Tampoc la part religiosa va estar massa lluïda, va "ser salvada" pels xiquets i xiquetes de comunió i els seus familiars més al legats. La part processional va resultar molt pobra, faltant algunes de les tradicionals "banderes" de les festes de carrer i barris, acompanyant a un clergat cada vegada més major i menys nombrós, resultant una processó, tal vegada la més tediosa dels darrers anys per a molts, amb molt poca presència de públic pels carrers.

Molt ha de canviar l'estructura, organització, desenvolupament dels diferents actes que giren al voltant de la festa, sent necessària una major implicació social i un major apropament església-municipalitat-veïnat, o molt em tem que en pocs anys no quedarà res del que la festa ha estat per molts anys a Castelló, aplegant a perillar la seua existència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada