La ciutat

La ciutat

dilluns, 1 de gener del 2024

Patinada?

El verb intransitiu patinar, té diferents significats. Entre ells trobem "l'acció de cometre una errada", la cosa equivalent a "posar la pota", equivocar-se, errar, desencertar, fallar, confondre's, enmarrar... fer una patinada.

En la major part de les ocasions les patinades són involuntàries i fruit de la pressa o la manca de contrast de les informacions donades per bones. Són pocs els casos en què les patinades són fetes a consciència; quan açò ocorre, generalment, és perquè hi ha algun interés al seu darrere.

Si hui, primer dia de l'any, faig referència a les patinades és perquè m'ha vingut a la memòria aquell fet de cometre una greu errada en comprovar la poca traça d'una informació que vull qualificar de "no correcta", sense cap altra intenció, i que apareix publicada en la revista "Las Provincias. 2024. Especial", de la qual ja vaig parlar ahir.


La revista en qüestió recalca idees i propostes per gaudir al llarg de 52 caps de setmana de diferents llocs i espais de ... la província. Doncs bé, a la pàgina 10 d'aquesta, corresponent a la tercera setmana del mes de gener que hi comencem, ens convida a traslladar-nos, a visitar i a gaudir de les festes que en honor del patró de la localitat, Sant Antoni, celebra la localitat... de Les Alcubles.

Si, heu llegit bé, de Les Alcubles, el poble de la comarca dels Serrans, ubicat entre la Serra Calderona i la Serra d'Andilla, i que separa les conques del Túria i del Palància. Un terme municipal ubicat geogràficament entre les províncies de València i Castelló, limítrof amb Andilla, Llíria, Casinos, Villar del Arzobispo, Sacanyet, Xèrica i Altura, que tot i mantenir una estreta relació amb la província de Castelló, fins i tot celebra el primer dissabte de maig una romeria a la Cova Santa d'Altura espai ubicat a 12 quilòmetres del poble, pertany al partit judicial de Llíria,  formant part  d'un dels 266 pobles de la província de València.


Cal preguntar-se quin sentit té, en una publicació destinada a presentar idees i propostes festeres del territori castellonenc, incloure les festes de "San Antón d'Alcublas",
més encara si pensem que en aquest mateix període de gener, en són més de 50 els pobles de Castelló, des del Forcall a Vilanova, o des de les Coves a Culla, passant per Benicàssim, Betxí, Vilafranca, Sorita o Vistabella, que duen a terme variats actes festers en honor al patró dels animals, rememorant així el passat rural de la seua terra.

La resposta a la inclusió de Les Alcubles en aquesta publicació festera castellonenca només pot ser fruit d'una garrafal patinada. O és que volem tornar la moneda al fet d'annexionar pobles limítrofes entre València i Castelló, com va passar el 1995 quan Gàtova, que pertanyia a la comarca de l'Alt Palància, província de Castelló, va passar a formar part de la comarca del Camp de Túria a la província de València?


Per descomptat
que res tinc contra Les Alcubles, i menys encara contra els alcublans i alcublanes i les seues festes, però de la mateixa manera que consideraria que no seria presentable incloure en una publicació turística de València els espais culturals o històrics i les festes de Xèrica, Altura o Navaixes, tot i la proximitat i estima dels valencians envers aquells pobles, també reivindique que està "fora de lloc" la referència que aquesta revista fa, citant el patró d'aquella localitat dels Serrans i les seues festes.

És veritat que com a valencians tots, la germanor ens ha d'unir, però també ho és i així ens ho recorda el nostre refranyer, "cadascú a casa seua i Déu en la de tots", que tots els pobles, d'un i, d'altre costat, dels límits provincials, ens entendrem millor i viurem més bé si cadascú sap estar a casa seua i no es fica a casa de l'altre. Açò també val per a aquesta publicació, no els hi sembla senyors editors?

Civisme, convivència i solidaritat. S'haurà colat la pàgina 10 d'alguna altra publicació semblant? Tenim molts llocs a la província per gaudir de natura, pobles i paisatges. En la publicació molts han estat els qui per manca d'espai s'han quedat fora, Les Alcubles els hi ha guanyat la mà. Patinada? Vull pensar que si.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada