La ciutat

La ciutat

divendres, 23 de març del 2018

Això no és cert...


La pràctica totalitat dels mitjans de comunicació locals, ja siga premsa escrita, ràdio, mitjans electrònics o digitals, es fan ressò en el dia d'avui de l'aprovació de la proposta de la Presidenta del Patronat de Festes, d'incoació d'expedient disciplinari per part del Consell Rector del Patronat de Festes contra el President de la Junta de Festes de Castelló, en relació a una sèrie de fets dels quals pogueren derivar-se responsabilitats civils per infracció de les disposicions dels Estatuts del Patronat.

D'acord amb els Estatuts de l'Organisme Autònom Local "Patronat Municipal de Festes de Castelló de la Plana" el Consell Rector és el seu òrgan superior (art 6é) i està format per 12 persones ( Regidor/a de Festes, vicepresident/a del Patronat, 6 vocals designats pel Ple de l'ajuntament a proposta dels grups polítics municipals i 4 en representació de l'assemblea, nomenats per aquella, a proposta del president del Patronat (l' alcaldessa segons l'article 20é).

Segon informe emés per la Secretaria General del Ple, la Junta de Festes i al seu capdavant el President és el màxim òrgan de col·laboració i suport del Patronat, recaient en el Consell Rector la competència sancionadora dels Ens lligats a les festes, prèvia tramitació de l'oportú expedient, sent per tant aquestes 12 persones, membres del Consell Rector, qui havíem de votar la conveniència o no, de tirar endavant la proposta d'incoar expedient al President de Junta de Festes per analitzar els fets presentats.
 
Cal dir que formar part del Consell Rector no suposa cap contraprestació econòmica, per la qual cosa, l'assistència a les sessions tot i ser molt necessària i moralment imprescindible mai pot ser obligatòria. Aquesta circumstància va fer que en la sessió d'ahir foren 3 les absències, 1 d'un representant polític i 2 de les persones ratificades per l'assemblea. No em correspon a mi jutjar si els motius eren més que suficients i menys encara el que allò va suposar de cara a la resta de membres, i les interpretacions diverses que es podien fer d'aquelles absències.

Dels 9 vots emesos, 5 van ser favorables a l'apertura de l'expedient, 3 van ser en contra i va haver-hi una abstenció. Els tres vots en contra van ser dels representants del PP i de Ciutadans, per raons diverses, l'abstenció va ser d'un dels membres proposats per l'alcaldessa, i els 5 vots favorables van correspondre als 2 del PSOE (Presidenta i representant del seu grup polític), els 2 de Compromís (Vicepresidenta i representant del seu grup polític) i el vot de l'altre membre proposat per l'alcaldia i ratificat per l'assemblea. De manera que, per majoria simple "va aprovar-se" l'apertura d'expedient.

Va ser a l'assemblea celebrada l'octubre del 2015, la que va triar el president de la Junta de Festes, quan van ratificar-se els 4 vocals proposats per l'alcaldessa per formar part del Consell Rector, que, tal vegada de manera fortuïta o a consciència, érem 4 persones d'ample currículum fester, provinents de 4 àmbits festers diferents: el món de les gaiates, dels ens vinculats, de les festes de carrer i de les colles, però que en cap cas érem persones proposades ni triades pels mateixos col·lectius abans esmentats, acceptant el càrrec a títol personal, per damunt de les afinitats festeres.

Vam -perquè jo vaig ser un d'ells-, tenir l'honor de ser proposats des de l'alcaldia i ratificats per l'assemblea, de la mateixa manera que hagueren pogut ser triades i ratificades o no, altres persones pertanyent a la resta de col·lectius festers, per exemple als grups de ball, cases regionals o confraries religioses, per citar alguns dels que també segons els estatuts disposen d'assembleistes.

Ara, els mitjans de comunicació, pràcticament tots a una veu, manifesten d'una manera o l'altra, amb grans titulars o lletra menuda que, ni el representant de les gaiates ni de les festes de carrer va acudir a la sessió, i que el representant dels Ens Vinculats va abstenir-se en la votació i el representant de les Colles va votar a favor d'iniciar l'expedient, i això, no és cert, la realitat és una altra.

La realitat és que dels 4 membres proposats per l'alcaldessa i ratificats per l'assemblea que mai han estat ni candidats ni elegits pels col·lectius als quals pertanyen i, per tant, mai hem format part del Consell Rector en representació de cap col·lectiu concret, sinó a títol personal, 2 no van assistir i els altres 2 vam votar en nom propi, sense representar ningú, malgrat que, tal vegada, l'abstenció d'un membre puga coincidir amb el pensament majoritari d'aquell col·lectiu al qual pertany, i el vot favorable de l'altre a l'inici de l'expedient no coincidisca amb el que puga pensar la Junta directiva del col·lectiu al qual forma part, en aquest cas la Federació de Colles.

Aquest malentés o desinformació dels mitjans de comunicació va obligar a la Junta directiva de la Federació de Colles a emetre un comunicat aclarint que el meu vot no era representatiu de la Federació.

I tant que no ho era, perquè en cap cas podia jo emetre un vot en representació de cap col·lectiu si legalment no pot haver-hi, ni per tant hi ha, cap vocal del Consell Rector en representació de cap col·lectiu concret. Ho tinc molt clar, tots quatre i també la resta de membres del Consell Rector, treballem desinteressadament pel bé de la festa, sense particularitats ni compartiments estancs, sense política ni amiguismes. O no?. Si no és així, quina desil·lusió!!!

No espere rectificacions, els mitjans "quan fiquen la pota" els hi costa traure-la, malgrat que sempre hi ha excepcions; si ho comente, és per evitar malentesos, i com diuen al meu poble, quan més clar, més amics i a cadascú el que li corresponga.

Faig vots que, pel bé de la feta, aquest embolic acabe el més aviat millor i, a la fi, tot quede, i mai millor dit, "en fum de canya"; de totes maneres no hi ha mal que cent anys dure...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada