La ciutat

La ciutat

dissabte, 10 de març del 2018

"Magdalena" internacional...



 Arribem a la tercera i darrera part de la setmana de festes. Si el passat cap de setmana va ser el "de la tradició" i els dies centrals, la segona part de la setmana, els dedicats al gaudi i la diversió, a compartir i oblidar les penes, aquesta darrera part festera és la que té com a eixos centrals la devoció, manifestada per l'ofrena de flors i, i la projecció cap a l'exterior, la internacionalització feta palesa mitjançant la visita de companyies d'animació i bandes internacionals.

Internacional és una paraula que en pronunciar-la ens ompli la boca d'orgull i satisfacció. Tenir unes festes declarades d'interés turístic internacional, com a manifestació dels valors culturals, de la tradició i dels valors etnològics que comporten les nostres festes, suposa a més a més d'un reconeixement de participació ciutadana, de festa al carrer per tots i a totes hores, el repte i l'acceptació, que "la Magdalena" ha de ser original, diversa i atraient quant a la promoció turística, que ens duga tenint una ampla repercussió en els mitjans de comunicació internacional. Amb aquest esperit el 2010 vam aconseguir aquesta distinció honorífica.

Tot just a la vesprada d'ahir, considerem, va donar-se el tret de sortida a aquesta internacionalització en celebrar-se la desfilada internacional del FAMM. És veritat que cinc països europeus i huit companyies d'arts escèniques van desfilar pels carrers buscant convertir la ciutat en un mons d'il·lusions, màgia, creativitat, originalitat i música, però la realitat ens va fer veure que, amb algunes contades excepcions, ni els diferents artefactes mòbils, ni els titelles, ni les estructures mòbils d'algunes de les companyies actuants van suposar cap novetat i menys encara res "mai vist", res tan espectacular que meresquera ser ressaltat pels mitjans de comunicació nacionals i menys encara internacionals.

La desfilada internacional ha passat, també aquest any, sense ressò fora del nostre terme i així, poc ajuda a créixer i escampar la internacionalització. Caldrà plantejar-se seriosament des de la Junta de Festes i des del Patronat si és un problema econòmic, de visió de programació o simplement de continuisme, però siga com siga, la d'ahir en boca de molts dels que vam assistir amb expectació a la desfilada, va ser fluixa, molt fluixa, massa fluixa per la ciutat, tot i que ja ens imaginàvem alguna cosa en veure l'avanç que va suposar el Tombacarrers d'uns dies abans.

I l'altre gran element fester que pot i deu fer-nos més internacionals, que ha d'atraure gent de més enllà dels nostres límits territorials han de ser les bandes internacionals. En aquest aspecte, cal reconèixer que desplaçar més de 250 músics procedents de Suïssa, Bosnia, Holanda, Eslovàquia i Escòcia, suposa a més a més d'una forta despesa econòmica, un procés de selecció i elecció que requereix autèntics professionals, per aconseguir que les bandes participants tinguen una qualitat més que considerable. En aquest aspecte, també i fixant-nos en el que vam veure ahir al recorregut, la qualitat musical i escènica d'algunes de les agrupacions que aquest any ens visiten, presenta un nivell molt baix.

Fa 10 anys que vam encetar el camí de la internacionalització però malauradament hem avançat poc. Tothom coneix fora dels seus llocs la fira d'abril de Sevilla, El Rocio de Huelva, el descens del riu en Ribadesella, els sanfermins de Pamplona, les Falles valencianes, els moros d'Alcoi o el carnestoltes de Tenerife. Quanta gent de fora d'Espanya coneix la nostra Magdalena? Doncs, ja està tot dit quant a la internacionalització, alguna cosa no estem fent bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada