La ciutat

La ciutat

dimarts, 6 de març del 2018

"Magdalena" repetitiva...



 Hem deixat al darrera el primer cap de setmana fester, intens, variable en el temps però de molta, molta festa. Venen ara uns dies "més tranquils" i hui, el meu comentari, gira una mica la vista enrere per parlar d'un aspecte dels "Pregons" al qual sembla no se li està donant massa importància i jo, crec que la té i molta.

No em referisc al fet si els pregoners deuen obrir, tancar o desfilar al mig del Pregó, això és un tema que va ser debatut en el darrer Congrés i majoritàriament va arribar-se a un consens que agrade o no, és el que democràticament va aprovar-se, i que no és altre que deixar al Pregoner al lloc que fins ara desfilava.

Si més no, a aquell concepte al qual jo vull referir-me és una opinió escoltada a peu de carrer i compartida també pel bon amic periodista Vicent Cornelles i que no és altre que una reflexió sobre la participació dels grups de danses dins el Pregó del dissabte i dels grups de xiquets i xiquetes que coordinats per les diferents associacions de pares i mares de les escoles, participen a la cavalcada infantil.

I és que al Pregó del dissabte li sobra repetició de balls. No podria haver-hi una major coordinació entre els diferents grups i que no coincidiren a l'hora de ballar oferint una variació major en les peces? Sembla que el nostre folklore siga limitat, i no és així.

I en el cas del Pregó infantil, la participació de les escoles és repetitiva, tots els xiquets i xiquetes fan el mateix, tots ixen a passejar-se, totes les AMPE's sembla que ixen a fer-se propaganda. Tant costaria que cada escola representara, mitjançant els seus alumnes, alguna estampa costumista o popular, fins i tot graciosa o crítica?

Recorde que fa una trentena d'any el Pregó infantil era molt diferent, no sé si millor o pitjor, però diferent. Hi havia imaginació entre els grups participants, els xiquets anaven vestits amb relació a allò que volien representar o recordar. I no dic en cap moment que "anaven disfressats", ja que es tenia cura de representar amb fidelitat allò que es volia recordar.

Un any per exemple que va haver-hi un problema amb la "Banda municipal" i aquesta va plantar-se a l'hora de participar en els actes festers, va haver-hi una colla que va vestir a tots els seus xiquets "de músics" i amb diferents instruments anaven passejant al darrere d'una pancarta que deia: "El pixaví té banda i l'ajuntament no pot", o aquella altra ocasió en què per reivindicar que calia tenir més cura de la natura els xiquets i xiquetes anaven abillats amb un "vestit de melero", representant les tasques que es feien per extraure la mel, o quan va reivindicar-se la universitat...

Això per no parlar d'aquells altres que, per criticar l'excés de fum que feien les xemeneies de l'antiga ESSO van reproduir al damunt d'un "motocarro" aquelles xemeneies i amb uns artefactes prou senzills feien eixir fum pels fumerals, mentre els xiquets i xiquetes amb mascaretes i xicotetes motxilles anaven arruixant el personal.

Si amics que açò llegiu, al Pregó infantil li manca imaginació i aquesta li la pot aportar la participació dels col·lectius, sobretot de les escoles que, tenen tot un any per poder decidir quin va a ser el seu record, la seua crítica o la seua observació, de la mateixa manera que els grups de ball locals poden coordinar-se i decidir que és el que ballaran, que oferiran al poble per no ser repetitius.

Si no prestem atenció a aquests xicotets detalls, de segur que als Pregons del 2019, tornarem a sentir la mateixa canturel·la: "més del mateix". I és que eixir al Pregó no és només ballar i lluir-se en un cas i, llançar caramels, en un altre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada