La ciutat

La ciutat

divendres, 2 de març del 2018

"Magdalena" diversa...



Fins a 10 accepcions diferents trobem de la paraula "Magdalena", si, aquella que cap mitjà de comunicació local i pocs castellonencs han deixat de repetir en els darrers dies, aquella que en dir-la o sentir-la ompli de goig tot el poble.

I és que Magdalena a més a més d'una clara referència antroponímica o onomàstica, és a dir, a més de nom propi de persona del sexe femení, usat arreu del món en les seues varietats Magdalena, Magdalen, Magdalene, o Madeleine, és també un nom amb altres 9 curioses referències. Vegem-les...

En la disciplina arquitectònica, en l'art de projectar o construir edificis, trobem a més a més de la nostra ermita ubicada al costat del Castell Vell, altres ermites també dedicades a la santa penitent en llocs tan dispars com Azpeitia a Guipúscoa, Épila a Saragossa o Erandio a Biscaia, per no parlar dels anomenats palaus de la Magdalena a Santander o Oviedo, així com innumerables esglésies dedicades a la Santa en llocs com Bilbao, Granada, Jaén, Madrid o Sevilla.

Si ens endinsem en el món de l'astronomia, de l'estudi de l'univers i els astres, Magdalena és el nom que rep el cos rocós, més menut que un planeta, descobert el 24 de setembre de 1891, allò que es coneix com un asteroide, ubicat entre les òrbites de Mart i Júpiter.

També dins l'anomenat seté art, dins el món del cinema, trobem un film de 1971, una coproducció Italiana i de l'antiga Iugoslàvia, classificada com a drama romàntic i eròtic, que conta la història paral·lela de dues dones, dues Magdalenes, una rosa i l'altra morena, representades per la mateixa actriu, Lisa Gastoni, en dues situacions completament diferents.

Tampoc el món de l'esport és alié al nom Magdalena, així un club Esportiu i social de Santander, la Real Societat de Tenis", al qual pertanyen molts dels noms il·lustres de l'aristocràcia espanyola, porta aquest nom, essent considerat un dels clubs socials més antics d'Espanya. Seguim?...

Apropem-nos a la gastronomia. Qui no sap el que és una magdalena? Des de ben menuts tots ens acostumem a aquest pastís menut de bescuit molt esponjós i de vegades aromatitzat que no sol superar els 10 centímetres de diàmetre, amb forma rodona o allargada, que malgrat les diferents modes actuals aconsegueix sobreviure als "muffins i cupcakes".

També territorial i administrativament trobem, si rebusquem una mica, com a Colòmbia trobem un departament ubicat al nord del país amb el nom primitiu de Magdalena o més curiós encara Magdalena Grande.

I dins el món religiós, dins el conjunt de creences cristianes, Maria Magdalena apareix tant en el Nou Testament com als anomenats evangelis apòcrifs, com una distingida deixebla de Jesús originària de Magdala localitat propera a Cafarnaüm. Santa a qui l'església recorda cada 22 de juliol.

I si parlem de personatges, cal filtrar i molt per no fer la llista inabastable, així només recordar que una escriptora xilena, de cognom Petit, o una Regina d'Escòcia, De Valois, o una model polonesa Franckoviak, totes elles porten de nom Magdalena...

Deixem per a acabar aquella accepció més nostra, la cultural, la que fa referencia a les nostres festes majors, a les que tronarem a viure d'ací a no res, les que ens recorden els orígens de la ciutat, el trasllat de la muntanya al pla, les de la Magdalena, amb origen penitencial per demanar favors o donar gràcies a Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada