La ciutat

La ciutat

dijous, 8 de març del 2018

“Magdalena” popular…



Sembla utòpic però aquesta és la realitat que estem vivint al nostre poble en festes. Nou dies de festa viscuda al carrer, això està resultant la “nosta Magdalena”, festa per tots els llocs i per a tots, ipewr a  totes les edats i aficions, amb l’encert del Patronat de Festes de distribuir aquella per àmbits festers, infantils, tradicionals, moderns… ocupant espais diferents i amb continuitat al llarg de tota la setmana.

I dins els espais festers, la Plaça Major, l’epicentre de la Ciutat aquest any a tornat a apostar, ara ja d’una manera molt més clara i directa, pel rellançament de la cultura popular en valencià, per obrir a veïns i forasters el més tradicional del nostre poble i País, no tant sols mostrant com es balles alguns balls populars, sinó també trencar les barreres que sovint impedeixen a les persones llançar-se al mig d’una plaça a participar i gaudir plenament d’un ball sense complexos.

Al llarg de tota la setmana estem veient a grups com Els Millars o El Forcat, mitjançant les seues actuacions ens condueixen al coneixement de la història de la dansa, músiques, lletres, instruments,  indumentària, estructura o  partitures, per no parlar dels de la Fileta, grup de referencia de la música tradicional, o dels Llauradors, asidus d’aquest indret, el conjunt musical més admirat , premiat i popular de la provincia, que omplin de festa  i diversió les vesprades magdaleneres.

I en aquesta línea de popularitat aquest any s’ha intentat arribar més lluny encara i, de moment, sembla tot un encert vist el que estem veient. Així, anit mateixa vam poder gaudir d’un espectacle popular i a la vegada una gran manifestació cultural valenciana, on van unir-se dos dels elements genuinament valencians, la música de banda i la música tradicional.

Un concert de fusió entre el cantaor de Xàtiva, Pep Gimeno “Botifarra”, un dels símbols i gran artífex de la recuperació de la música popular valenciana,   i els músics de la Banda de Música Municipal de Castelló, acompanyats pels membres de la rondalla del Botifarra, interpretant un bon grapat de peces, hora i mitja sense descans, inspirades en el patrimoni musical tradicional valencià que el cantant va anar posant a l’abast del nombrós public que ompliem la plaça de gom a gom.

Anit Pep Botifrra,  va ser l’ànima de la festa, aconseguint amenitzar la nit amb els seus acudits, dites i refranys populars valencians que entre cançó i cançó descobria amb repetides rialles del públic ,cançons tretes del tresor viu que conforma el ric patrimoni de la música i esencia popular valenciana, molt desconeguda fins ara i que ha estat acumulada al llarg dels segles de manera natural i espontània pel poble.

Les pinzellades d’humor i socarronería iles  divertidíssimes intervencions del cantaor  van fer de l’actuació una defensa de la llibertat, del País, de la igualtat de gènere i una identificació amb la cultura popular del País Valencià.

No va ser la d’anit la primera vegada que “Botifarra” va actuar a Castelló, tampoc que ho fera a la plaça Major, però que fora amb la Banda Municipal i propiciat pel Patronat de Festes, això vol dir que alguna cosa està canviant en la manera de viure la festa magdalenera amb l’impuls de l’actual Patronat de Festes. Tot un encert vist la quantitat de públic assistent. Podeu escolart si us ve de gust punxant al següent enllaç l’esepctacle tot i que no coincideix exactament amb el d’anit: "BOTIFARRA A BANDA"

Si amics, la nostra cultura musical popular, el tarannà de castellonerisme i valenciania, l’autenticitat en el gest, la credibilitat i el saber fer estan prenent aquesta setmana la plaça Major, tot un encert que, per descomptat, encara no s’ha acabat. Magdalena popular autèntica, música i ball de carrer per ajudar una mica més encara a resorgir la cultura popular valenciana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada