La ciutat

La ciutat

dimarts, 27 de març del 2018

Salut, seguretat i participació.



Castelló es fa gran, no només pel que respecta als anys que la ciutat assoleix en la seua nova ubicació, després del trasllat de la muntanya al pla, allà pel 1252, fa així ja més de 766 anys, si més no també per la mitjana d'edat dels veïns, així podem veure que tot i situar-se per davall de la mitjana espanyola en quasi 4 punts, el nombre de persones grans, majors de 65 anys, que viuen a la nostra ciutat es situa al voltant del 17%, en xifres aproximades uns 29.000 veïns.

Això fa que en els darrers anys vaja prenent cada vegada més protagonisme un nou paradigma de l'envelliment, que es coneix amb noms tan diferents com, envelliment saludable, bon envellir, envelliment competent, amb èxit o actiu.

L'Organització Mundial de la Salut defineix aquest concepte com un procés per optimitzar les oportunitats de salut, participació i seguretat per millorar la qualitat de la vida de les persones a mesura que anem envellint.

En definitiva, l'objectiu primer d'aquest envelliment actiu serà que les persones a la vegada que ens anem fent grans, mantinguem una activitat física, social i mental participant en activitats recreatives, de voluntariat, culturals, d'oci o educatives cada dia de l'any, aconseguint un estat de benestar i a ser possible, garantir independència, participació, dignitat i atenció.

En aquesta línia la regidoria de gent major, encapçalada per l'edil M. Carme Ribera impulsa fins a 8 àrees diferents d'intervenció amb iniciatives destinades a millorar la situació social i personal de la gent gran, per millorar la qualitat de vida i promoure en definitiva el benestar.

De totes elles destaca la promoció de l'envelliment actiu i saludable i dins aquesta àrea a més a més dels diferents tallers d'interpretació i expressió teatral i els de cos i ment en moviment, destaquen els tallers d'estimulació col·lectiva, coneguts amb el modern nom de "Brain Factory", amb un programa que pretén ajudar a mantenir en forma l'instrument més valuós i potent que les persones tenim: el cervell, treballant aspectes bàsics com la memòria, la capacitat resolutiva, el llenguatge, l'orientació espacial, i les habilitats de càlcul i atenció.

Malgrat que els tallers d'estimulació cognitiva per aquest 2018 van haver de demanar-se a la fi del 2017 i que els grups estan ja treballant des del passat mes de febrer, la bona notícia és que sembla van a incrementar-se les activitats per donar resposta a la gran demanda existent amb la creació de dues noves iniciatives, una que es desenvolupa els dimarts i dijous a la vesprada al Centre Columbretes amb tallers per a l'expressió dels sentits, el descobriment d'emocions a través dels contes, la ment en moviment, l'humor, la creativitat i els jocs amb la memòria" i, l'altra impartida a les associacions Azahar i Madre Vedruna, basat t en el programa 'Brain *Factory', en col·laboració amb la Societat Espanyola de Neurologia, incloent-hi exercicis variats de neurofitness, càlcul amb àbac, relaxació i benestar.

Si a tot açò li afegim excursions I visites culturals, gal·la de Sant Valentí, Bodes d'Or, horts d'oci, intercanvis culturals intergeneracionals, campanyes esportives, aules de tercera edat o grup de teatre de majors, trobem una ciutat, la nostra, amigable per l'envelliment actiu amb una clara incidència amb la salut, seguretat i participació ciutadana de la gent que ja superem els 60... Una bona iniciativa que cal donar a conéixer i de la que tots podem gaudir!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada