La ciutat

La ciutat

dimecres, 7 de març del 2018

"Magdalena" duplicada...



Superat l'equador de la setmana de festes, voldria centrar el meu comentari d'avui al voltant d'un fet, d'un acte que tradicionalment apareix des dels primers anys al programa de les renovades festes de l'any 1945 i que, amb el pas del temps, tot i la seua evolució, s'ha quedat, a parer meu, totalment desfasat, sense gens d'interés pel veïnat i visitants i que suposa una càrrega dins l'atapeïda agenda de les màximes representants festeres, regines i dames de la ciutat.

M'estic referint al protocol·lari acte que des de la vesprada d'ahir i al llarg dels dies vinents tindrà continuïtat, aquell que es coneix amb el nom de "Visita de la reina als diferents sectors gaiaters".

Un acte que, quan va nàixer, tenia la seua lògica. Les representants femenines de la ciutat, visitaven els diferents monuments per tal de conèixer-los de prop, saludar a les seues madrines i resta de comissió, però que des del moment en què va crear-se un acte que, amb el pas dels anys, ha assolit una categoria important dins els que se celebren la setmana de festes, aquell que busca donar protagonisme al monument gaiater, l'acte de l'Encesa, li ha tret tot el protagonisme "a les visites".

És l'acte de l'Encesa, el de la llum per excel·lència, on cada comissió és visitada pels i les màximes representants del món de la festa, amb una particular dedicatòria a cadascun dels monuments i les seues comissions. 

Si aquell acte que tradicionalment se celebra la vesprada-nit del dilluns i que, cada any, pren més protagonisme, té la mateixa finalitat que les visites als sectors, perquè es mantenen aquestes? Quina és la raó de pes que fa necessari aquest desplaçament en diferents dies d'una extensa comitiva per tota la ciutat?

Per un veí d'un sector concret tenir el seu monument a prop i poder gaudir, si li ve de gust, d'una sèrie d'activitats acompanyant la seua comissió és més que suficient per a sentir-se satisfet, i per una comissió tornar a rebre un o dos dies després de l'Encesa a les mateixes persones per, contar-los pràcticament el mateix, només és duplicar un acte, emprar unes hores en augmentar "l'ego", i per la Junta de Festes i pel Patronat? No veig quina puga ser la raó "de pes" per seguir mantenint aquestes visites al sector, ara més de 70 anys després d'aquella idea inicial.

És veritat que algunes comissions utilitzen l'acte per rendir homenatge o gratitud envers algunes persones lligades més o menys al sector, però açò no justifica tot un desplaçament oficial i una aparició al programa fester. Quantes persones, quants visitants de fora, esperen amb impaciència aquestes visites? Pocs, molt pocs, i menys encara si res tenen a veure amb el mateix sector que, en cas de trobar-se per casualitat amb aquell moment, el miren amb indiferència.

Davant aquestes situacions no caldrà plantejar-se la seua desaparició com a acte oficial? No hi ha ja prou relació dels estaments oficials ambles comissions de sector? És necessari mantenir aquestes visites?

Estem duplicant actes i això suposa atapeir agendes i fer anar a "les xiques una mica de boli" per, simplement quedar bé i augmentar l'àlbum de fotografies, doncs, vist des de fora, observant el que ocorre, i sense ànim de crítica, crec que els més beneficiats d'aquesta duplicitat són els fotògrafs. No us sembla, que són qui més tenen a guanyar?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada