La ciutat

La ciutat

divendres, 6 de desembre del 2019

Amb un marge de confiança...


En temps actuals, en plena era digital, en què les publicacions periòdiques estan en recessió, que una empresa local es llance a editar una revista mensual en suport de paper, dirigida a tota mena de públic i de totes les edats, amb el propòsit de donar a conéixer als castellonencs, diuen que d'una manera oberta, fàcil i atractiva, la ciutat de Castelló i la seua gent al llarg de la història, i que a més a la vegada vulga convertir-se també en publicació col·leccionable, és, ho reconec una empresa agosarada.

I això és el que vol ser la nova revista, que amb el suggerent títol de "PARLEM de Castelló", va presentar el primer número, el passat dimarts 26 a l'espai cultural del Menador, i que el seu editor Javier Navarro no va dubtar en qualificar-la de "multidisciplinària, didàctica i entretinguda".

He de dir que tenia ganes de conéixer-la, la curiositat em podia, i hui, aquest matí festiu, en acostar-me al quiosc, l'he vista per primera vegada a la prestatgeria i no he dubtat en fer-me amb ella. Fullejada primer i llegida a consciència després, aquesta és la meua opinió sobre aquesta...

En primer lloc m'ha cridat l'atenció la qualitat de l'edició, l'enquadernació i el paper emprat, així com el nombre de pàgines, 52, la varietat de color i sobretot el preu, un euro, que la fa més que popular.

També per tenir el mateix format, tipus de paper, nombre de pàgines i impressió, m'ha recordat immediatament a una altra publicació, "Turisme i Gastronomía. Castelló al mes", publicació nascuda allà pel 2012, del mateix director i que en aquest desembre del 2019, arriba al número 106, que està a la venda per un preu de 2 euros, i que pot llegir-se, a l'igual que els números anteriors, de manera gratuïta via WEB una revista que inicialment es definia en capçalera com "Revista cultural i turística" i a partir del 2016 va girar cap al "turisme, gastronomía i cultura" i pocs mesos després va perdre "cultura", fet que va desembocar en una major especialització temàtica, centrant-se en el turisme i la gastronomía, i què jo amant de les tradicions culturals del territori, deixara de comprar-la.

També m'ha resultat curiós de la nova publicació que, la presentació, a càrrec de l'editor, estiguera escrit en un correcte valencià, però que després, ni l'editorial a càrrec de la directora, la periodista Laura Brisach, ni la majoria de les pàgines, ni les dedicades a contar històries de la nostra història, ni aquelles que ens han de donar a conéixer diferents personatges il·lustres, carrers o espais locals, les dedicades a comentar fotografies antigues d'un Castelló passat, la que parla de la música i els músics de Castelló, en aquesta ocasió dedicat a lloar la figura de Matilde Salvador, ni en parlar del nostre estimat Club Esportiu Castelló o els darrers esdeveniments socials que han tingut lloc al nostre poble, NO empren el valencià, i només l'investigador Manuel Carceller i l'enginyer Pere Agustí, en parlar del Betlem de la Pigà i la tradició nadalenca castellonera i de la cuina de Castelló, respectivament, ho facen en la nostra llengua.

Que voleu que us diga més? Les fotografies que il·lustren tots i cadascú dels articles, magnifiques, la temàtica prou, tal vegada per aquest primer número, fins i tot massa coneguda i l'agenda cultural i d'oci que tanca la revista, prou limitada.

Tot i això, per expectació i respecte, per la vàlua dels col·laboradors, tot i tenir la mosca darrera l'orella, vista l'evolució de l'altra publicació semblant, aquest "PARLEM" mereix un marge de confiança i, d'entrada, si s'aconsegueix aprofundir en temàtiques de qualitat intel·lectual i científiques, si augmenta el nombre d'articles escrits en valencià i el Consell de redacció encerta amb seccions variades, de segur que tindrà una llarga vida, si més no aquest é el meu desig. Felicitat senyor Navarro, senyora Brisach i sort, molta sort.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada