La ciutat

La ciutat

divendres, 13 de desembre del 2019

Parascevedecatriafòbia.


 He escoltat aquest matí a la ràdio aquesta paraula, fins i tot el periodista a l'hora de pronunciar-la ha tingut més d'un problema, incapaç de dir-ho a la primera. Per donar-li emoció a llançat la pregunta d'esbrinar els convidats que hi tenia al programa que podia significar aquesta paraula.

Finalment, després de diferents idees arriscades d'encertar a què es pot referir aquesta paraula, que si podria referir-se a una planta, a una malaltia, un medicament..., algú s'ha adonat que la paraula acabava en "fòbia" i per tant, alguna cosa hi podia tenir amb les fòbies, amb el pànic, amb les pors.

I per ahí anaven els tirs, perquè es tracta d'una fòbia, derivada d'una altra, la triscaidecafòbia, que és la por al nombre 13; en aquest cas, parascevedecatriafòbia, por al divendres 13, i és que hi ha persones que tal dia com hui, o com el 13 de setembre passat, els dos únics divendres 13 d'aquest 2019, per allò de la superstició, creuen que algun dels esdeveniments que poden ocórrer al llarg d'aquest dia, poden ser condicionats per forces màgiques desconegudes.

És ben sabut que hi ha molta gent amb fòbia al 13. De fet en alguns edificis ometen el pis 13, saltant del pis 12 al 14 per evitar l'angoixa dels triscaidecafòbics, o utilitzant en el seu lloc 12a i 12b. Això també s'aplica a vegades als números de les cases o habitacions (com per exemple en els hospitals). El mateix és vàlid per les files dels avions i els DNI de la família reial espanyola on el rei emèrit té el 10, la reina Sofia l'11, la infanta Elena el 12 i la infanta Cristina el 14, mentre que el rei Felip té el 15. I el 13? Simplement anul·lat per superstició. En general, el 13 es pot considerar un nombre "dolent" senzillament perquè és un més que 12, el qual és un nombre popularment utilitzat en moltes cultures.

I també el dimarts la llegenda diu que un dimarts 13 es va produir la confusió de llengües a la Torre de Babel o el dimarts 29 de maig de 1453 va caure la ciutat de Constantinoble.

Però serà veritat que divendres i 13 pot portar mala sort? Serà veritat que els esdeveniments que ocorren un divendres 13 poden ser condicionats per forces desconegudes? Serà així, o tal vegada si així ho creeu, patireu parascevedecatriafòbia?

Jo no sé què pensar doncs si ens fixem en la història més recent i propera a casa nostra trobem que el divendres 13 de novembre de 1992, van ser assassinades les "nenes d'Alcàsser", que el divendres 13, gener de 2012, 32 persones van morir quan el creuer Costa Concòrdia quan aquest va xocar contra les roques o que el divendres 13 de novembre de 2015, França va patir el primer dels atemptats terroristes de París. Casualitats?

A aquesta alçada del comentari, ja sereu capaços de pronunciar sense dificultat la paraula que defineix la fòbia al divendres 13, parascevedecatriafòbia. No ho heu aconseguit? No passa res, tal vegada el que us passe és que teniu, sense saber-ho, una fòbia o por a pronunciar incorrectament la paraula, en aquest cas, el que patiu s'anomena hipopotomonstrosesquipedaliofòbia. Sembla guasa, però no ho és, Del grec hipopoto" (gran) "monstro" (monstruós) "sesquipedali" (forma mutilada del llatí "sesquipedalian" (paraula gran) y "phobos" (por).

Fins i tot pot resultar-nos irònic que una paraula tan llarga s'utilitze, precisament, per a denominar la fòbia a paraules semblants. Curiositats d'un divendres 13...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada