La ciutat

La ciutat

dimecres, 18 de desembre del 2019

Un dels dos mil


 Ha caigut a les meues mans de casualitat, és un full doble de mida din-A3 en format de diari, editat per la regidoria de feminisme i LGTBI de l'ajuntament de Castelló i que porta el suggerent títol de "Joguets per la Igualtat News", una més de les accions emmarcades dins el III Pla d'Igualtat del nostre ajuntament.

ES tracta d'una campanya cedida per l'ajuntament de València i que té com a finalitat sensibilitzar sobre els rols que la població adulta assignem a les joguines, diferenciant entre joguets de xics i xiques, quan en realitat no hi ha joguets d'uns i altres, sent "els grans" qui els assignem un ús restrictiu, limitant el seu poder de joc.

Els protagonistes d'aquests 2.000 diaris són una nina, un baló, un soldat, un osset de peluix, un unicorn i un nadó de joguet. Tots asseguren que volen que xiquetes i xiquets juguen amb ells per a fer el joc més divertit i ampliar el seu horitzó i la seua funció educadora com a joguets.

La nina diu: "quiero salir de casa, escalar montañas, navegar en barco pirata y conquistar otros mundos", mentre el soldat unes línies més avall fa la següent reflexió: "No sols d'aventures viu un heroi. També sé cuinar i cuidar de les meues mascotes".

El bebè que plora invita els xics a cuidar-lo i calmar el seu dolor i el niño de construcción reclama més reconeixement per a les xiquetes arquitectes. Curiosa resulta la reflexión del baló: "las chicas también tienen pies. Y ese es el único requisito para chutarme"... En definitiva un diari que dóna pistes, als més grans, per a començar a pensar d'una altra forma sobre les joguines.

A Castelló com a ciutat educadora cal actuar per erradicar el masclisme i aquesta és una eina de sensibilització per evitar les xicotetes violències de gènere quotidianes. Per això trobe molt encertat el lema o un dels lemes de la campanya: "Si juguem igual, serem iguals".

Finalment no puc deixar de nominar, encara que siga de passada, els consells que l'osset de peluix ens fa a la darrera pàgina del diari, per tal d'aconseguir aquesta igualtat de gènere: Des de desterrar l'expressió això és de xics, això és de xiques, fins a fomentar jocs en els quals puguen participar xiquets i xiquetes per igual, passant per decantar els regals en funció de l'edat i les aficions dels menuts i no del seu sexe.

I com diu la regidora responsable, la bona amiga Vero Ruiz, "L'educació és l'autèntica eina al nostre abast per a la transformació social i la superació dels límits autoimposats". Una bona iniciativa, que cal aplaudir amb força...

Aquest diari ens ha de fer reflexionar en un doble procés, deconstruir i erradicar les categories de gènere per una banda i, encara que semble una contradicció, aprendre a donar valor a tot el fet pertanyent al món de la dona, per eliminar la jerarquia de gènere.

Tot plegat per contribuir al desenvolupament d'una societat igualitària i cooperativa basada en el talent de les persones i no en els estereotips de gènere, així com contribuir a la conscienciació de persones i organitzacions en la importància de l'educació igualitària de la infància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada