La ciutat

La ciutat

dilluns, 23 de desembre del 2019

El mercat del dilluns de Nadal


 El conegut i popular "Mercat del Dilluns" és un mercat amb molta tradició en la ciutat. Es tracta d'un gran mercat ambulant que se celebra cada dilluns en el recinte de fires i mercats. En l'actualitat en ell es pot trobar pràcticament de tot, des de fruites i hortalisses de collita pròpia, fins a roba i calçat de marca a preus de fàbrica. Venedors i compradors de tota la província i part de la comunitat, s'acosten els dilluns a Castelló.

És un tipus de basar que lloga espai per a les persones que volen vendre o intercanviar mercaderies que van des d'articles de baixa qualitat a negociar el preu dels articles de més alta qualitat o fins i tot de segona mà.

Per als castellonencs anar "al dilluns" és com un costum, sempre van a la mateixa hora, amb el mateix mitjà de transport i coneixen perfectament els productes que s'ofereixen en cada parada. El que distingeix a uns i als altres és la freqüència. N'hi ha que són assidus i no es perden l'oportunitat de visitar el Mercat de dilluns cada setmana. Altres solen anar un cop al mes o de manera esporàdica. En tot cas, fer una volta pel Mercat, almenys dues o tres vegades a l'any, és gairebé una obligació, encara que la clientela també realitze les seues compres regulars en altres establiments de la ciutat.

Aquest mercat si bé la primera documentació escrita és del segle XIX, "en temps del rei Amadeu I de Savoia", cal recordar que la celebració de mercats i les fires són privilegis reals que es concedien a l'Edat Mitjana, ha anat transformant-se amb el pas del temps, i no tan sols la transformació a fet que canviara d'ubicació, des de la plaça Major fins al recinte firal, passant per la plaça del Rei i el parc de l’Oest,  si més no també les parades han anat evolucionant amb el pas dels anys.

Regit el seu funcionament per un reglament intern i una ordenança municipal, les seues 650 parades de venda de fruita, verdura, roba, sabates, embotits i un llarg inventari de productes, l'omplen de vida, color i converses i suposen l'excusa ideal per fer la compra, sobretot en dies com avui, dilluns de la setmana de Nadal.

En dies com hui, és difícil no trobar el que es busca i és gairebé impossible tornar a casa amb les mans buides. I malgrat que ha desaparegut pràcticament del mercat de la setmana del Nadal, els productes estrella d'antuvi, els animals vius: gallines, pollastres, titos i conills, encara en aquestes dades nadalenques, el mercat bull més que mai, i sembla tenir un gran poder d'atracció per als veïns de Castelló, i no només per a nosaltres, sinó també als forasters que vénen a descobrir el que el mercat pot oferir, el tot en una atmosfera agradable.

I és que més de 30.000 metres quadrats a cobert, donen per molt; una volta pel mercat per contemplar els productes, per comprar, i de passada conversar amb els venedors, és una autèntica immersió en la vida quotidiana de Castelló i l'ocasió perfecta per a passar una estona molt agradable. Punt de confluència de propis i de curiosos de tota mena, el senten com una font d'agradables sensacions que sempre deixen bon gust de boca.

Els meus desitjos més fervorosos perquè el Mercat del Dilluns de Castelló, seguisca acudint setmana a setmana a la seua cita, i reste per molts anys més en la memòria i el record d'altres mercats i en l'evolució urbana de la capital, malgrat que cada setmana, cada any, siguen menys els espais ocupats pels llauradors i artesans venedors dels seus propis productes, augmentant el nombre de parades de comerciants que, amb crits estridents: "Tres bragas, cinco euros", tracten d'atraure l'atenció dels possibles compradors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada