D'antuvi hui era un dia en
què, en general, com que el veïnat havia anat a la Missa del Gall, s'aixecava
tard. Per aquest motiu s'acostumava a no esmorzar i tenir "ben estirades
les dents" per a l'hora de dinar. Era el moment d'anar a desitjar un bon
Nadal a parents, amics i coneguts, per després anar a dinar. Ara, amb allò dels
“wassaphs”, el “facebook” i altres eines informàtiques, sembla que el costum
s'ha perdut bastant, jo diria que quasi del tot.
Per descomptat que la nota
més sobresortint de la jornada era l'abundós dinar, constituint l'àpat familiar
per excel·lència, el que reunia a la taula paterna els fills absents; per això
es deia que "per Nadal, cada ovella al seu corral". El dinar de Nadal
era el més seriós de l'any, i el plat més tradicional era el "putxero i
les pilotes de carn".
Tal vegada per la necessitat
de calfar l'estómac en les fredes jornades d'hivern, els valencians per molts
anys vam ser fidels a l'olla com el plat fort del Dia de Nadal. Té origen en
les famílies de llauradors que bullien les restes de la collita i altres
aliments que arreplegaven del rebost: porc, corder i gallina són la base del
brou, acompanyades de carlota, naps, xirivia, creïlles i cigrons.
Després d'acabar amb el
primer plat de sopa calenta, els comensals esperaven sempre la tradicional
pilota, mescla de carn de corder i porc, pa mullat en aigua, ous, pinyons i
ratlladura de llimó.
Les pilotes de Nadal,
constitueixen una tradició a Castelló i província durant aquestes festes i
malgrat que poden semblar senzilles de preparar requereixen una sèrie de
preparatius que, normalment, es duen a terme diversos dies abans.
El rostit tradicional de
Nadal era d'au, normalment pollastre, farcit amb prunes i pinyons; d'aquí la
cançó Ara ve Nadal, matarem el gall. I si no era una au, potser seria un
conill, o el que hi hagués al corral.
El dinar era guarnit a cada
casa amb tots els additaments que es podia permetre: entreteniments diversos,
assortiments de fruites, i, si els semblava que no n'hi havia prou, hi afegien
algun altre plat de circumstàncies. La naturalesa del menjar depenia de la
situació econòmica de cada família, però en general s'acomplia l'aforisme de
"posar l'olla gran dins la menuda".
La gent deixava la taula
molt tard, i una gran majoria no se n'aixecava fins ben entrat el vespre. Molta
gent no sortia de casa, ni tan sols a la nit, i passaven la vetllada
divertint-se amb jocs de sobretaula i entreteniment casolans.
Avui dia preparar una bona
olla està a l'abast de gairebé tothom, però antigament no era així. Aquests
plats es reservaven per a les ocasions més especials, quan la família al
complet es reunia al voltant de la taula.
A la província de Castelló
per Nadal a més de l'Olla de Nadal, la Paella amb les pilotes forma part del
costumari de menjars típics. La paella és la clàssica de pollastre i conill
però afegint-li les pilotes de Nadal juntament amb l'arròs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada