La ciutat

La ciutat

dissabte, 28 de desembre del 2019

Els innocents: enganyifes per un dia.


El 28 de desembre és la festivitat dels Sants Innocents. Segons l'Evangeli assabentat Herodes del naixement de Jesús, la seua còlera es va transformar en gelosia assassina per evitar que un nen dels que acabaven de néixer a Betlem li disputés el regne en el futur: per això va ordenar matar tots els nens de menys de 2 anys nascuts a Betlem i els voltants.

Jesús no va estar entre els nens morts perquè un àngel es va aparéixer en somnis a Josep per ordenar-li que s'aixequés i agafés el nen i la mare i fugís a Egipte. Històricament, el relat d'aquella barbàrie no se sosté i això dels Innocents pertany a la mitologia, no a la història. Aquest succés es coneix com la matança dels innocents.

Però, ¿per què és costum fer bromes? La teoria més estesa és que té a veure amb els artificis que suposadament van utilitzar molts pares de Betlem per evitar que mataren els seus fills durant l'esmentada matança.

Un dels costums del dia dels Sants Innocents és fer tota mena d'innocentades a amics, familiars i coneguts, així com cometre tota classe d'entremaliadures a l'espai públic. Aquests actes sense malícia -que un dia qualsevol serien condemnats- són socialment admesos aquest dia amb el convenciment de què es tracta d'un moment d'excepcionalitat.

Les principals activitats que perviuen dins el costumari d'aquell dia giren el voltant de la subversió i les bromes, genèricament anomenades 'innocentades', i poden ser classificades en tres grans grups:

Les llufes. Una de les principals activitats dels més joves és l'acció de penjar o posar la llufa a algú en senyal de burla. La llufa és un tros de paper o drap amb silueta humana que s'enganxa a l'esquena de qualsevol persona incauta sense que se n'adone. Antigament les llufes eren fulles de col o enciam que els més joves recollien al mercat i que intentaven enganxar a les faldilles de les dones. Costum que amb el pas dels anys, estareu d'acord amb mi, s'ha anat perdent de manera ràpida i, a hores d'ara, és difícil, quasi impossible, veure algú pel carrer amb una llufa penjada a l'esquena. Ja em direu si en veieu alguna hui.

Les bromes generalitzades. Una altra de les característiques de la festa dels innocents en molts indrets és la realització de gamberrades i bromes més o menys agosarades com trucades telefòniques absurdes o de mal gust, o llançament de bombes fètides en cinemes o a l'interior dels transports públics. Les bromes més simpàtiques es fan a determinades persones amigues o familiars que s'ho han guanyat durant l'any i que les accepten de bon grat quan es miren el calendari. En aquest cas la broma si que s'està estenent per tot arreu cada any més, tal vegada per la popularitat de "l'innocent", i les bromes gastades i visualitzades a través de diferents programes de televisió.

I el tercer grup i no menys important és la publicació de notícies falses als mitjans de comunicació: premsa, ràdio, televisió i darrerament mitjans digitals de segur hui publicaran titulars que deixaran a més d'un amb la boca oberta. Informacions divertides que, encara que no agraden a tothom, seran desmentides poc després, al mateix mitjà. Tal vegada a hores d'ara ja n'hàgeu descobert alguna o, el que és pitjor us l'heu engolida fins al fons.

Us deixe aquella que fa uns anys va impactar-me molt i, confesse, quasi vaig estar a punt de creure: el llançament per part de Samsung de les Gear Dreams, unes ulleres capaces d'enregistrar els nostres somnis i després poder veure'ls. Imaginació, si senyor!

Aprofiteu el dia i feu alguna broma als vostres amics, familiars o companys, però sempre sense cap malicia ni mala intenció. Encara hi sou a temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada