La ciutat

La ciutat

dijous, 5 de desembre del 2019

Les llumetes de Nadal.



El cap de setmana passat "van encendre's" a Castelló les llumetes de Nadal. Habitualment, el consistori solia emprendre a finals de novembre la instal·lació dels diversos ornaments que decoren els principals carrers i avingudes de la capital, tot i que aquest any, sembla s'ha avançat la seua col·locació i, tal vegada la seua encesa?

Deixant de banda la polèmica de si la seua encesa s'ha fet massa aviat o no, de si és motiu de consumisme o de si són una més de les despeses inútils que fan els ajuntaments, voldria centrar la meua reflexió avui en el fet de si produeixen a qui les contempla cert encant, que al cap i a la fi, hauria de ser la seua darrera finalitat, fer bonic, ambientar els carrers.

I què voleu que us diga? Novament, igual que va passar-me l'any anterior i des de fa uns quants, les llumetes penjades als carrers de Castelló, passant desapercebudes "de dia", tampoc han arribat a produir-me cap encant, en fer-se fosc.

I és que fer una mena d'il·luminació càlida amb aquestes bombetes barates de llum blanca i freda, de leds, de baix consum, per allò de l'estalvi pels contribuents, no ha de ser gens fàcil i, de retruc, el resultat, a la vista està, poc atraent i encantador.

Perquè la llum és sobretot alegria i escalf. I per Nadal, amb els dies curts, els llums haurien de fer molta feina, però serà per allò del canvi climàtic tant d'actualitat en aquests dies, però voleu dir que hui, aquesta vesprada, una vegada encesos els llums, alguna cosa ha canviat al poble?

De vegades em sembla que tot és com una pel·lícula que ja he vist; passejar pels nostres carrers il·luminats em produeix una inquietant sensació de "dejà-vu". Castelló no és ni Vigo ni Màlaga, les ciutats que competeixen per ser la més il·luminada d'Espanya en Nadal, però ni falta que ens fa. Ací, al nostre poble, no cauria bé que alguna multinacional patrocinara la decoració d'un carrer o avinguda, o que els veïns haguérem de posar-nos ulleres de sol a la nit.

Més d'una veu he escoltat als carrers dient que la il·luminació és repetitiva i monòtona i això sense fixar-se massa en aquells arcs que per algun motiu, per mi desconegut, fan que el resultat siga una mica accidentat, ja que o no s'encenen totes o simplement estan foses.

La tradició de l'enllumenat de llums Nadalenques crec va començar als Estats Units i des de fa uns anys l'hem acollit com cerimònia d'inici de la campanya de Nadal. Marca el punt de partida de les compres nadalenques, el bombardeig de torrons, polvorons i altres dolços, l'anunci de la loteria i totes aquelles tradicions que diem odiar però que en el fons adorem.

Tenir llums i garlandes pels carrers de Castelló al Nadal és bonic, però tot i que estic d'acord en el fet que no cal competir en nombre, si caldria tenir una mica més de cura quant a la qualitat i elegància "d'allò que es penja", per aconseguir un resultat molt més òptim de l'aconseguit i, a la vegada, incentivar l'oci en la ciutat i el comerç, que vulguem o no, és la seua primera finalitat. No és fàcil a Castelló trobar una ruta que anime els veïns a sortir al carrer i gaudir de les festes i comprar en els comerços del centre de la ciutat per millorar l'ocupació i la competitivitat.

No dubte que amb aquesta il·luminació Castelló aconseguirà una reducció en el consum energètic, però voleu dir que s'ha aconseguit un alt valor estètic? Jo, francament, vist el que he vist, no ho crec. I què em dieu de l'esperit del Nadal? No s'ha de confondre amb llumetes, però això és un altre tema...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada