La ciutat

La ciutat

dilluns, 20 de juliol del 2020

De mascaretes...


Encara no fa mig any estava jo parlant amb un amic farmacèutic al seu establiment, i en un precís instant va entrar una senyoreta i va demanar per adquirir una mascareta. El farmacèutic amablement va indicar-li que no li'n quedaven i que era molt difícil de trobar-ne. Encara no s'havia establert l'estat d'alarma.

Pocs dies després, el 14 de març, el Govern va decretar l'estat d'alarma que va perllongar-se per 99 dies fins al passat 21 de juny. Al llarg d'aquests més de tres mesos va obrir-se un gran debat al voltant de si era convenient o no usar mascaretes, com, quan i qui. Cada professional o expert amb un pes rellevant en aquesta crisi va haver de respondre, en un moment o l'altre, a la pregunta de si és necessari o no fer servir mascareta, i inicialment, no tots van respondre el mateix.

Des d'aquells que la veien imprescindible i que lluitaven perquè fóra obligat el seu ús per tots i en tot moment, fins aquells que afirmaven que no hi havia evidències que permeteren dir que hi havia un benefici en què la població general portara mascareta, afirmant que podia ocórrer també el contrari, que fent-la servir malament, no col·locant-la bé o treure-se-la en determinades circumstàncies, podia fer que aparegueren riscos.

Amb el pas dels dies i setmanes i a mesura que el coneixement científic arribava a saber més d'aquest "bitxet", els missatges van anar unificant-se, també a mesura que "l'estoc" d'aquelles va garantir una distribució general a la població, i així, el seu ús va reforçar-se, fent-se recomanable primer i regulant-se, en determinades circumstàncies l'obligatorietat després, havent d'aprendre a distingir els diferents tipus: higièniques, quirúrgiques, autofiltrants... segons el grau de protecció i eficàcia.

Acabat l'estat d'alarma va mantenir-se l'obligatorietat de l'ús de mascareta a la via pública, en espais a l'aire lliure i en espais tancats d'ús públic o que es troben oberts al públic, sempre que no resultara possible garantir el manteniment d'una distància de seguretat interpersonal de, almenys, 1,5 metres així com en els transports col·lectius.

Això ha fet que en darreres setmanes, la mascareta és convertira en un element més del nostre vestuari, i fins i tot el món de la moda, del disseny i en definitiva del màrqueting, vera en aquest element una nova manera de fer diners.

Però l'arribada d'allò que s'ha anomenat "nova normalitat" ha desembocat amb una relaxació en l'ús de les mascaretes contribuint aquest fet a fer créixer nous rebrots, de manera que, en pocs dies, una darrera de l'altra, les diferents Comunitats Autònomes, han legislat l'obligatorietat del seu ús d'una manera molt més restrictiva.

A la vesprada d'ahir quan ja era ben sabut l'obligatorietat de l'ús al nostre territori vaig fer "un experiment", acostant-me al passeig marítim en una hora de passeig, de molt de moviment, i comptant les 100 primeres persones amb qui em creuava, traient algunes conclusions:

La primera fa referència a l'ús. Tot i que el nombre de persones que la portaven eren moltes, 92 sobre 100, encara vaig comptabilitzar-ne huit, un 8%, que sembla que la normativa "no va amb ells" i que no només s'exposen a un contagi, si més no, també a contagiar. Irresponsables? Molt.

Una segona conclusió fa referència al tipus, model, mida i forma de portar-la. Ací hi havia per tots els gustos, quasi podria afirmar que no hi havia dos d'iguals. Front aquesta varietat una pregunta: seran totes efectives? Aparentment semblava que "la gent" les portava sense importar-li massa la seua efectivitat, com si no els hi anara amb ells la situació, com si fóra una moda passatgera...

I per acabar d'embolicar la situació vaig observar com alguns dels vianants, assabentats o no de la normativa, i pensant inclús que poden ser millors i estar més protegits, portaven mascaretes de vàlvula exhalatòria, l'ús de les quals la Generalitat Valenciana acabava de prohibir, ja que protegeixen a la persona que les empra, però no als que es troben a prou seu. Quin embolic!

I sembla que la cosa va per a llarg, diuen que fins que hi haja una vacuna efectiva, així que fem-nos l'ànim i no busquem excuses, alternatives o dreceres, no hi ha. De moment l'efectivitat sembla estar en la neteja, la distància social i l'ús coherent i apropiat de la mascareta. Vinga, siguem responsables, que és pel bé de tots. Açò també passarà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada