Es parla de què existeixen dos tipus de reines, d'una banda les monarques regnants que porten el títol per dret propi, per herència i per tant tenen tots els poders, i per l'altre costat, podem parlar de monarca consort, que és el títol que porta la conjugue del rei, i què per la seua banda, no té cap mena de poder, encara que el seu títol siga constitucionalment reconegut. Així exemples del primer tipus serien la reina Margarida de Dinamarca o Isabel d'Anglaterra, i del segon cas, les reines consorts Letícia d'Espanya, Sonia de Noruega o Sílvia de Suècia.
A Castelló com passa a la resta de ciutats del nostre país, hi ha partidaris del manteniment de la monarquia, altres acèrrims a la república i fins i tot apartidistes, però en els darrers anys, parlar de reines a Castelló, tot just hui, darrer divendres de juliol, és parlar d'un altre tipus de reines, les de les festes.
I és que per tradició i d'acord amb els Estatuts vigents del Patronat de Festes de la ciutat, aprovats l'any 2012 i modificats el 2013, en el títol II i d'acord amb l'article 82 "la persona que ostente la màxima representació de les nostres festes", rebrà el títol de Regina.
I d'acord amb l'article 84 dels mateixos Estatuts, és el Consell Rector del Patronat qui elaborant una normativa específica, determina el procés democràtic d'elecció, mitjançant un acte que desperta any rere any molta expectació dins l'anomenat "món de la festa", acte que s'ha anat realitzant tradicionalment, tal dia com hui, el darrer divendres del mes de juliol.
Tot i això, aquesta vesprada-nit que sempre ha estat una vesprada de nervis, d'alegries i també de llàgrimes, ni l'any 2019 en què donat que el Consell Rector de Festes va tardar a constituir-se més del que inicialment era d'esperar, l'elecció va haver d'endarrerir-se a l'1 d'agost, i ara, novament, en aquest 2020, pel fet d'haver estat suspeses totes les festes de l'any per la Covid, i d'acord amb el que va decidir-se des del Patronat, les regines, dames i madrines de gaiata, elegides per l'edició del 75 aniversari, seguiran en els càrrecs el 2021, de manera que no tenia cabuda cap nova elecció.
Carme Molina i Gal·la Calvo les reines del 2020 i també del 2021, de segur que hui, en aquests moments, "estaran revivint" moments únics i malgrat no tenir els nervis del passat 1 d'agost, l'emoció, l'alegria i el record d'aquelles hores intenses, ompliran de nova esperança un nou, incert, i diferent cicle fester que a partir de demà ha de tornar amb més força que mai.
L'atmosfera d'incertesa davant la situació actual i futura farà que tot i
l'alegria, les nostres reines tinguen hui "l'estómac una mica encollit", però la no celebració d'una nova elecció al Palau i la continuïtat d'aquelles a qui Castelló va arribar a conéixer en actes tan emotius com les galanies, de segur faran la resta per aconseguir en poc més de set mesos, que elles i tota la gent de la ciutat, veïns i forasters, puguen, puguem gaudir d'unes festes de la Magdalena, amb tota la dignitat i amb tots els mitjans perduts i amb més força recuperats.Darrer divendres de juliol, també aquest 2020, darrer dia del mes. Inici amb continuïtat d'un nou exercici fester diferent, nou, amb cares conegudes i il·lusions intactes. Som Castelló, som ciutat, som festa...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada