La ciutat

La ciutat

dimarts, 7 de juliol del 2020

Val més això que no res...


L'aigua és un element gratuït de la natura i un bé escàs i imprescindible per a la vida, a més a més d'un servei, dels més importants, si no el que més per a la societat. Per això hem de prendre consciència que cal fer un consum responsable d'aquesta, tot i que resulta extremadament senzill en una societat com la nostra, el fet d'obrir "l'aixeta" i veure com el líquid miraculós raja davant nostre.

Perquè aquest gest tan senzill puga fer-se realitat, al darrera ha d'haver-hi tota una estructura, que no pare de créixer, que creada la xarxa de subministrament, la mantinga i modernitze, coneguda genèricament com a "servei d'aigües"; en el cas de Castelló és una empresa fundada fa quasi 150 anys, la que s'encarrega d'aquesta gestió, FACSA.

Una gestió complexa i integral que no només faça arribar l'aigua a les nostres cases, sinó que també s'encarregue de l'eliminació de les aigües brutes i de la depuració i reutilització, quan és possible, de l'aigua "no potable", en definitiva que gestione allò que anomenem "el cicle integral".

Foment Agrícola Castellonenc Societat Anònima, que és el nom complet de l'empresa de subministrament i en funció del consum que a cada domicili fem, ens cobra, de manera trimestral, el servei que ens ofereix. Així, supose que vosaltres com m'ha passat a mi, en aquests primers dies del mes de juliol, haureu rebut la notificació del càrrec corresponent al segon trimestre de l'any.

Per regla general i si no tenim cap avaria que faça que "se'ns escape l'aigua", el consum d'un habitatge ve a ser, més o menys estable al llarg de l'any, amb poques variacions econòmiques en cada rebut.

Per això m'ha cridat l'atenció que en el darrer rebut, havent consumit, 3 metres cúbics més d'aigua que en l'anterior, m'haja trobat amb una disminució considerable de la quantitat pagada. Tractant de buscar una explicació a aquesta aparent rebaixa, l'he analitzat amb detall i comparativament amb el del primer trimestre, descobrint algunes curiositats...

Deixant de banda que de tot l'import abonat només una mínima part correspon en realitat als metres cúbics d'aigua consumits, sent el servei de subministrament, de manteniment impostos, el que més diners s'emporta de la factura, a l'inici de la mateixa diu: "Canon de saneamiento: importe aplazado por decreto ley 4/2020 del Consell de medidas extraordinarias de gestión económico-finaniera para hacer frente a la crisis producida por la covid-19".

Això significa que quasi la meitat del que en realitat havia de pujar la factura, en el meu cas concret, uns 20 euros sobre 50, no s'eliminen, no es deixen de pagar, sinó que s'ajornen, de manera que a hores d'ara són uns diners que dec, i que l'empresa, es cobrarà.

És veritat que el gest de l'empresa davant l'obligació legal del decret del Consell, afavoreix la maltreta economia de moltes famílies pel desastre del virus, que val més això que no res, però l'import del cànon de sanejament corresponent a aquest trimestre, si o si caldrà pagar-lo.

I com es pagarà? Per trobar la resposta a aquest interrogant cal anar al decret abans esmentat, i així en el seu article cinqué podem veure com s'indica que les quanties ajornades s'abonaran de forma fraccionada, en quantitats idèntiques, durant els 18 mesos següents, sense cap mena d'interés o càrrega addicional.

Per tant amics, qüestió resolta, i malgrat que com diuen en castellà "todo mi gozo en un pozo", perquè no hi ha rebaixa sinó ajornament, més val això que no res, tot siga per eixir amb la mínima dificultat d'aquesta maleida situació mai desitjada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada