La ciutat

La ciutat

dimarts, 2 de gener del 2024

FACSA 150 anys.


Amb l'objectiu de dotar la capital d'una xarxa de distribució d'aigua potable moderna, l'any 1873 naix a Castelló "Fomento Agrícola Castellonense SA", l'empresa, origen del grup Gimeno, una companyia en constant expansió i diversificació.

Una empresa privada que des de la seua creació, com qualsevol altra del mateix o sectors diferents, busca obtenir beneficis, però que a la vegada sembla que manté dos aspectes de vital importància, per una banda, el foment de I+D+I (Investigació, Desenvolupament i Innovació) i, d'altra, posar en marxa projectes educatius i culturals que puguen tenir un impacte positiu sobre la societat en general i la castellonenca en particular.

Va ser el 22 de desembre de 1873 quan va constituir-se "La Foment", i per commemorar el 150 aniversari de la seua creació la companyia va anunciar el passat mes de desembre la realització d'una sèrie d'accions i esdeveniments a desenvolupar al llarg de tot l'any. Uns esdeveniments, els primers dels quals, no s'han fet esperar.


Així, des del passat dia 22 de desembre i fins al proper dia 5, una exposició ubicada a la sala polivalent del Menador, ens permet observar, a través de diferents il·lustracions, l'evolució històrica de la ciutat, amb un passeig per alguns llocs i edificis emblemàtics que van ser notícia entre 1873 i 2023, reflectint-se les fites i els èxits que han marcat el desenvolupament econòmic i social de la nostra ciutat en aquest darrer segle i mig,

D'altra banda, i com a complementària a aquesta exposició l'empresa ha editat un llibre "Castelló 150 anys d'història", que descriu el desenvolupament que ha experimentat la ciutat.


Una obra que escrita pel periodista Ximo Górriz i coordinada per l'escriptor Pablo Sebastiá, reflecteix en les seues més de 400 pàgines l'evolució urbana, els principals protagonistes i dades, així com una gran quantitat de xicotets detalls, relats i fins i tot xafarderies que fan que estiguem no només davant d'un treball molt acurat, si més no, també fàcil de llegir, cosa gens fàcil d'aconseguir en treballs com aquests; a banda, l'edició reuneix una col·lecció d'il·lustracions de l'artista Raquel Alonso.

Un llibre gran i gros, però sobretot un gran llibre, que qualsevol abonat pot obtenir de manera gratuïta acostant-se a les oficines de la seu central de FACSA, al complex Sant Agustí.

A més a més de la gran quantitat de temps que escriptor, coordinador i il·lustradora estic segur han dedicat a l'obra per assolir aquest magnífic resultat, l'esforç econòmic efectuat per FACSA en la seua acurada edició, ha fet que estiguem front una obra que amb total seguretat, marcarà tota una fita en l'esdevenir cultural del nostre poble en els mesos vinents i es parlarà molt i molt bé d'ella.


Tanmateix, tot és millorable,
i tot i que està anunciat que l'obra podrà descarregar-se en format digital mitjançant un codi QR, podent triar fer-ho en castellà o valencià, l'edició en paper només està feta en castellà, la qual cosa obliga el lector a gaudir-la obligatòriament en una llengua en detriment de poder fer-ho en l'altra.

També, una vegada dedicat un gran esforç econòmic a la seua publicació, no haguera estat de més, tot i que s'encarira l'edició, incloure al costat de les il.lustracions de l'artista plàstica, algunes fotografies representatives , testimonials o curioses de l'evolució de la ciutat en aquests 150 anys.

De totes maneres només puc donar les gràcies a FACSA i al senyor Enrique Gimeno president de la companyia, per demostrar l'estima envers la ciutat que l'ha vist créixer, en retornar una part dels beneficis en cultura pels veïns.

Faig meues les paraules del senyor Gascó citades en el pròleg de l'obra, agraint el fet de donar a conéixer la nostra història més propera passant revista als esdeveniments més sorprenents de l'avenir de la ciutat en els darrers anys i fer-ho d'una manera conscienciosa, acurada, simpàtica i empàtica. Gràcies Ximo, gràcies Pablo, així dóna gust!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada