La ciutat

La ciutat

divendres, 5 de gener del 2024

La nit de les joguines...

Aquesta nit arribaran puntualment a Castelló els Reis Mags, que no "reixos", fent-ho per mar com és habitual des de fa molts i molts anys, i carregats de joguines per ser repartides entre tots els més menuts de la ciutat.

Uns mags que no envelleixen portant unes joguines que evolucionen amb el pas dels anys fruit del progrés i de la tecnologia i que suposen un veritable mal de cap pels mateixos mags a l'hora d'encertar, de deixar a cadascú allò que ha demanat.

Aquest fet de segur tornarà a repetir-se en aquest 2024 com ha passat fruit de les modes en anys anteriors. Fa tot just 60 anys, el 1964, quan jo era menut les joguines que els reis ens deixaven eren molt diferents de les actuals.


Recorde amb certa nostàlgia, i com en somnis, jo tenia 8 o 9 anys, allò que ens feia passar hores i hores enfront dels aparadors dels establiments Dols i alguna altra tenda semblant ubicades als carrers més cèntrics de la ciutat, i que no era altra cosa que les enormes i variades quantitats de joguines que es mostraven al nostre abast darrere dels vidres i aquelles grans figures de rei ubicat al costat de la porta d'accés, amb un cofre a les seues mans perquè dipositàrem al seu interior les nostres cartes.

I com era l'arribada dels mags a Castelló i quines eren les peticions dels xiquets i xiquetes de Castelló del 1964? Una cavalcada que era organitzada per la Delegació Provincial de Joventuts i que començava a la que aleshores era avinguda d'en Cernuda i Velasco, hui avinguda de la mar, i que presentava com a gran diferència en relació amb l'actual no només el seu recorregut, circular, si més no el fet que a mitjan recorregut, quan els reis arribaven a la plaça Major, després d'haver passat pels Cardona Vives, Major i Santa Clara, feta l'adoració al Nen Jesús, es dirigien als xiquets i xiquetes des dels balcons de l'ajuntament per, continuar després la cavalcada per Colom, Major, Mª Agustina, Pestagua, Enmig, Plza Caudillo, hui Porta del Sol, José Antonio, hui Gasset, Major, Cardona Vives i acabar novament a Cernuda i Velasco.


I uns mags que portaven unes joguines pròpies pels menuts i no com ara que sembla, per la complexitat funcional d'algunes, més apropiades pels pares que no pels xiquets, la majoria creats per la indústria nacional, on Ibi s'emportava la palma; pistoles, canons, metralletes, soldats, avions, al costat d'indis sioux i vaquers model rintintin, amb forts i ranxos.

Un capítol important de la jogueteria del moment estava conformat per garatges, estacions de servei per cotxets, cuinetes, màquines de cosir, batedores i tots aquells elements indispensables per la dona i la llar, al costat d'elements musicals tradicionals com trompetes, tambors, bateries, pianos o guitarres.


Tal vegada les novetats principals d'aquells anys en què el sexisme estava més que accentuat, les constituïen joguines "a piles seques", que pels xics es centraven principalment en els cotxes dirigits, amb fil incorporat i per les xiquetes aquelles meravelloses nines que, a més a més de caminar i parlar dient "papa i mama" cada any incorporaven noves paraules i gestos...


Cada any hi havia novetats, productes estrella, si ara en aquest 2024, sembla que la mascota interactiva digital de bitzee, una mascota virtual amb 15 animals que pots acariciar, sentir, i has de cuidar, és "la flor i nata", aquells reis del 1964 va ser un goril·la elèctric, que, incorporava una diana al centre de l'abdomen i una pistola, que el menut disparava i si encertava al centre de la diana, l'animal a la vegada que aixecava els braços se li encenien els ulls... 

Eren altres temps, però com ara, com aquesta nit, els reis més meravellosos del món i els més poderosos als ulls dels menuts, sempre complien els seus encàrrecs. I és que el temps passa, vola, però una cosa no ha canviat, la innocència dels menuts i els inicis de les seues cartes. "Queridos Reyes Magos...", "Benvolguts Reis Mags...", "Estimades Majestats..." Com m'he portat molt bé voldria...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada