La ciutat

La ciutat

dijous, 13 de maig del 2021

Dades errades, errònies o incompletes

Els sinònims errat i erroni fan referència a una situació equivocada, a un concepte o judici fals, o una acció desencertada, significats que corresponen al vocable error. D’altra banda, si una informació està mancada de perfecció, és deficient, es diu que esta incompleta.

En aquest mes de maig, el principal que a la ciutat dediquem a honorar la figura de la patrona, la Verge del Lledó, resulten del tot curioses, unes situacions equivocades, per no dir falses o desencertades que en referència a la reial confraria del Lledó, apareixen en diferents llocs i espais, generant incredulitat, abandonament o simplement deixadesa.


El primer cas fa referència
al web oficial de la basílica que en un dels seus apartats i per donar a conéixer amb major profunditat tot el que la Confraria del Lledó suposa per la ciutat, enllaça un web que no funciona:www.cofradiadelledo.com


Un web que és de suposar va ser creat fa ja uns quants anys i que ha quedat obsolet, que en el seu moment va estar canviat o modificat i que, en aquest cas, ningú s'ha encarregat d'actualitzar, demostrant directament el poc interés que des de la gestió de la pàgina es té pel seu manteniment, i el poc de cas que des de la mateixa confraria hi ha perquè els visitants del web de la basílica puguen apropar-se a la institució. Ací vindria com anell al dit aquella dita de "casa de tots, casa de ningú".



No puc jo desfer l'entort, simplement en adonar-me'n vull fer-ho públic,
i esperant que tinga el ressò i arribe on haja d'arribar, siga prompte solucionada l'errada. De totes maneres per evitar-vos rebuscar a les xarxes, ací us deixe l'enllaç de la pàgina actual de la confraria: www.cofradiadellledo.es, que dit siga de passada resulta, del tot incomprensible i una mica o prou indignant, que tot el que publica ho faça només en castellà, oblidant-se del valencià, llengua oficial i materna de molts dels fidels i confrares.


Però parlava a l'inici d'aquest escrit de situacions equivocades, errònies, i vet per on, també hui m'he trobat amb una altra informació que m'ha deixat una mica descol·locat.

Al mateix enllaç del web de la basílica comentat anteriorment, trobem aquesta referència: "La lloable Confraria de la Gloriosa i Immaculada Verge Maria del Lledó, va constituir-se a la segona meitat de segle XVI, sent una de les institucions més antigues de la ciutat de Castelló. En 1559, el bisbe de Tortosa, Ferran de Lloaces, a petició del Consell Municipal de Castelló, va aprovar la creació de la Confraria".

D'aquesta ressenya es desprén que, fundada només 11 anys després de la Molt Il·lustra Confraria de la Puríssima Sang de Jesús, la primera germandat penitencial castellonenca, en l'actualitat haurà complit o estarà a punt de fer-ho, 462 anys d'existència. Res ens fa dubtar que així haurà estat.


Però, si observem a l'obra publicada el 1892,
"El libro de la provincia de Castellón", en l'apartat efemèrides, pàgina 531, en referir-se al dilluns 12 de maig de 1597, diu l'autor, el cronista Balbàs: "El Vicario general de Tortosa aprueba la fundación de la cofradía de Nuestra Señora de Lidón", de manera que la confraria tal dia com ahir complia 424 anys.


Seran 462 anys tal com afirma el web de la basílica o 424 com publica Balbàs?
38 anys de diferència entre més de quatre segles, si voleu no van a cap lloc, però sent la data d'una fundació/creació tan important per la nostra ciutat, caldria filar més prim i deixar constància que va ser el 1559 quan els Jurats de la ciutat van demanar al bisbat de Tortosa l'aprovació (fundació) de la confraria, però que va tardar-se 38 anys a aprovar-se pel vicari general de la diòcesi els seus primers estatuts (creació).

És una veritable llàstima que en moltes ocasions i per deixadesa les dades importants apareguen desfasades o incompletes perquè no tota la informació disponible haja estat observada i contrastada. En aquest cas, dos elements essencials, un enllaç web que no funciona i una data fundacional/creacional diversa, un inconvenient més per al coneixement social de la història del nostre estimat Castelló.

1 comentari:

  1. Poc han tardat des del web de !a basílica en eliminar l'entrada on apareixia l'enllaç antic a la confraria. No haguera estat més fàcil actualitzar-la? Incomprensible...

    ResponElimina