La ciutat

La ciutat

dissabte, 8 de maig del 2021

I si cau ací?... Confiem que no.

Fa uns quants anys, crec que va ser a l'estiu del 2014, quan loteries i apostes de l'estat va posar en marxa de la mà de l'agència de comunicació Tàctics, una campanya informativa amb l'eslògan "¿Y si cae aquí?" amb un clar objectiu, comunicar als jugadors de la loteria i al públic en general, que des d'aquell moments, ja podien adquirir-se els dècims de la loteria de Nadal en els prop dels 11.000 punts de venda habituals de la xarxa comercial de loteries.

Un eslògan que va fer-se tan popular que ha anat repetint-se en els darrers estius, i és que el seu encert recau en vincular el ciutadà amb la idea que mai saps on pot tocar la loteria, que pot tocar a qualsevol lloc.


També hui, encara que no haja arribat l'estiu ni s'haja posat en marxa la campanya de la loteria, aquesta és la pregunta que s'estan fent moltes persones d'arreu del món, conseqüència d'una notícia que des de fa ja uns quants dies escampa la por i la preocupació
, en referència a la imminent caiguda a la Terra de les restes d'un coet xinés, el Long March 5B, que va ser emprat per a llançar a l'espai un dels mòduls de la futura estació espacial xinesa, i que amb una massa estimada d'entre 17 i 21 tones i una longitud d'uns 30 metres, el converteix en un dels majors trossos de runa que reentraran a l'atmosfera. Un coet que viatjant sense control a una velocitat de 28.000 quilòmetres per hora, podria entrar en l'atmosfera aquesta propera matinada.

Diuen els que entenen, que tot i que la probabilitat que caiga a Espanya ha augmentat un 50% en les darreres 12 hores, les possibilitats que les restes caiguen en algun lloc de la superfície terrestre espanyola segueixen sent molt baixes, que com a màxim les restes sobrevolarien territori espanyol durant menys de tres minuts, però no les tindran totes clares quan el centre d'operacions de vigilància espacial de l'exèrcit de l'aire comunica que està fent un seguiment exhaustiu de la trajectòria del nucli central del coet, en col·laboració amb el Pentàgon dels EUA i el servei de vigilància espacial de la Unió Europea, que esperen que es desintegren abans de tocar terra en qualsevol lloc habitat.


Però la gent ens preguntem: si és dificilíssim conéixer l'àrea concreta de l'impacte i si poden arribar a caure trossos de diferent grandària i pes, que pot passar si cau ací aquesta brossa espacial? No seria millor tractar de desintegrar-lo enviant-li un míssil que el desfera abans d'entrar a l'atmosfera? No són tan sabuts els americans, russos i els mateixos asiàtics per fer front al problema i no haver de jugar a la loteria? Per què no ho fan?

La resposta sembla senzilla, diners, diners i diners. Deu de costar molts milions llançar un míssil amb aquella missió, si fora per aconseguir poder, guanyar una guerra o derrotar un país, de segur que no s'ho pensarien tant, només cal veure les amenaces que entre ells es llancen per qualsevol banalitat. És millor jugar a la loteria i esperar en aquest cas que no ens toque.

Diuen que tenim pocs números, però jo els dic, el nostre número està dins el bombo i ningú pot assegurar que no eixirà, ja que s'ha confirmat que les restes del coet poden precipitar-se en qualsevol part de món, dins d'una franja que supera els 40 graus a nord i sud de l'equador.


És veritat
que no és la primera vegada que una nau d'aquestes característiques està en el punt de mira de serveis de vigilància de tot el món; no cal anar massa lluny, recordem com l'abril de 2018 el laboratori orbital Tiangong 1, que estava en desús des de 2016 i que vagava sense control per l'espai, va tornar a entrar a l'atmosfera terrestre sobre l'oceà Pacífic sud, sense causar danys. Ara podria repetir-se una caiguda semblant, clar que sí, però i si no és així?

Probablement no em caurà al meu damunt cap fragment del coet, però les possibilitats no en són zero, i així estem tots a hores d'ara, esperant que el nostre poble o ciutat, malgrat que el pànic infundat, però difós per les emissores de ràdio, televisions i periòdics, no siga "l'afortunat". Si voleu podeu seguir el desenllaç en directe només punxant a sobre COET 

Per si de cas, jo esperant que "no sens aigüe la festa", convide a totes les persones de bé a gaudir al màxim del dia d'avui, de la manera que siga, com si fos l'últim, ja que pot ser o no que ho siga, perquè el plaer és hui, ara i ací, una forma de resistència,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada