La ciutat

La ciutat

dimarts, 11 de maig del 2021

No s'hauria d'esperar més...

No és discutible ni discutit per ningú, està fora de qualsevol dubte, la importància de les festes tradicionals de la Magdalena a Castelló i el seu impacte social i econòmic a la ciutat. Després de la supressió de les festes del 2020 i la no celebració de la setmana festera quan tocava, en temps de Quaresma d'aquest 2021, i havent-se aprovat a proposta de la Junta de Govern el canvi de festiu local, primer pel ple extraordinari de l'ajuntament de l'1 de març, ratificat per la Conselleria d'Economia el dijous 4 del mateix mes, del dilluns 8 de març a divendres 10 de setembre, restava en l'aire, i sempre coneixent l'evolució sanitària de la pandèmia, la possibilitat de celebració d'unes festes el segon cap de setmana llarg de setembre.

Unes festes que mai serien de la Magdalena, ja que aquesta està lligada al tercer diumenge de Quaresma, però que permetrien rescatar una part dels actes festius, i que suposarien una injecció d'oxigen per als sectors festers després de dos anys en blanc i amb una difícil situació econòmica.


Han transcorregut 2 mesos
des d'aquell moment, en què, consensuada entre el món fester i l'equip de govern municipal la suspensió de la setmana de Magdalena, van emplaçar-se de mutu acord a una nova reunió al mes de maig per, analitzar la situació i decidir sobre les festes de setembre, reunió que encara a dia d'avuí no s'ha celebrat.

Ara, abans de ser convocada aquella reunió, des de la Conselleria de Sanitat la mateixa consellera, la senyora Barceló informa que tant les activitats falleres com qualsevol festa tradicional o popular podran celebrar-se a la Comunitat Valenciana a partir de l'1 de setembre. Una data que ha de suposar el punt de partida per a qualsevol classe de celebració popular o tradicional, malgrat que la data exacta l'ha de decidir cada col·lectiu, garantint-se un marge de temps important i més possibilitats de controlar la pandèmia amb l'augment de la vacunació en els pròxims dos mesos.

Sembla que podran autoritzar-se festes sempre que es complisquen les mesures sanitàries que en aquell moment estiguen vigents, amb l'acotació bàsica d'evitar les aglomeracions de tota mena, tant de personal de dins de la festa, com de la gent que acudisca als actes.


Aquestes afirmacions ja ha donat peu a què des de la Junta Central Fallera i en relació amb les Falles, s'anuncie la convocatòria d'una Assemblea de presidentes i presidents
per traslladar-los la informació rebuda i debatre, votar i prendre les decisions pertinents, i iniciar els treballs en els protocols necessaris per a la celebració dels actes consensuats.


D'altra banda, des d'Alacant tampoc s'ha tardat a reaccionar, i l'alcalde Barcala i el regidor de festes el senyor Jiménez, han remés als foguerers i barraquers un qüestionari per conéixer la seua opinió sobre si cal plantar monuments en 2021 o s'ajorna a l'any vinent,
esperant prendre una decisió abans de fixar una nova data, tot i que, a hores d'ara, per a la tradicional setmana de Fogueres l'únic acte previst, el 24 de juny, festivitat de Sant Joan, és la missa oficial.


Des de la Federació valenciana de Moros i Cristians, després de l'assemblea celebrada el passat dia 5, les comparses que componen la Federació, han donat el consentiment per a l'inici dels tràmits administratius tendents a la celebració de les festes a l'octubre,
que en els millors dels casos se circumscriuria a Ambaixades, Alardos i Entrades.


I Castelló? Sembla que ens quedem enrere. No s'hauria d'esperar més. Caldria que des de l'alcaldia i la regidoria de festes es prenguera alguna decisió,
s'aportara alguna proposta al món fester, que fora debatuda des del seny i amb una anàlisi rigorosa de la situació, que es deixara oberta alguna porta a l'esperança, que es demanara l'opinió dels diferents col·lectius, que es buscara un consens que es portara a l'assemblea festera i que es prengueren unes decisions que satisferen a tots.

No és tasca fàcil, però si les ciutats germanes ja han iniciat el procés, nosaltres no hem de ser menys i demostrar, una vegada més el nostre ben saber fer fester, amb voluntat i ganes, amb esperança i amb la il·lusió intacta. Ara és ja el moment, no s'hauria d'esperar més!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada