La ciutat

La ciutat

diumenge, 11 de maig del 2014

2008-2014...2025.



Any marià és el títol d'una pel·lícula de cine espanyola estrenada l'any 2000 i dirigida per Karra Elejalde i Fernando Guillém Cuervo; també per l'església catòlica un Any Marià, és un any d'especial dedicació a la Verge Maria, i suposa la possibilitat de revifar al llarg de tot l'any la consciència i el vincle que existeix entre la Mare de Déu i la pròpia vocació específica de la església.

Molts pobles d'arreu el món, d'Espanya i fora del nostre territori, dediquen i han dedicat “anys marians” a les seues Verges, cas de Sri Lanka, Uruguai o Cuba, o els més propers de Granada, El Rocio, Montserrat, Covadonga o Sevilla amb la Verge Esperança Macarena, per citar-ne només algunes de les més conegudes.

 També a Castelló, a finals del 2007, el dia abans de la festa grossa de la Immaculada, el bisbe Casimiro López va anunciar solemnement a la capella dels Sants Patrons de la cocatedral de Santa Maria, la declaració de l'any 2008 com a Any Marià de Lledó, atenent la petició i suggerències rebudes pels preveres, fidels, i priors de la basílica i confraria, de manera que, cada vegada que la festa de la coronació canònica de la Verge del Lledó, -el 4 de maig-, “caiguera” en diumenge, aquell any, seria considerat especial i les festes i cultes de Santa Maria de Lledó, Patrona de la Ciutat, que regularment es fan a la Basílica, es realitzen a la cocatedral, havent, prèviament efectuat el trasllat de la Imatge de la Verge del Lledó a la ciutat i, que amb aquest motiu i goig, s'aconseguisquen al llarg de tot l'any especials indulgències pels fidels que s'acosten i preguen Deu davant la venerable imatge de la Verge.

Així va ser i podem rellegir en les cròniques, com aquell primer Any Marià del Lledó, el 2008 va contribuir a afermar encara més els lligams espirituals i servicials de Lledó amb les necessitats socials i religioses de Castelló, constatant-se de manera principal al llarg dels dies en que la Verge va romandre a la ciutat, -del 25 d'abril al 10 de maig, 2 dies més dels inicialment previstos a causa de la climatologia adversa-, la gran devoció i fervor que Castelló sent per la seua Patrona a la vegada que la participació massiva en tots els actes programats.

Ara, l'atzar ha volgut que, novament el 2014, el 4 de maig, tornara a ser diumenge, per la qual cosa, tant sols 7 anys després de l'anunci del I Any Marià, el bisbe, novament a la capella dels sants patrons del poble, Sant Cristòfol, Sant Vicent Ferrer i la Mare de Déu del Lledó, de la cocatedral, tornà el passat desembre a presentar el II Any Marià del Lledó, celebrant-se en aquests dies, del 15 d'abril al 10 de maig, les festes solemnes, podent haver gaudit novament de la presència de la “Lledonera” entre nosaltres.

Si va ser el 26 de gener mitjançant una Solemne Missa Pontifical celebrada a la Basílica, l'acte que inaugurava oficialment el II Any Marià del Lledó, i han estat i seguiran realitzant-se molts actes al llarg de tot l'any, podem dir amb orgull que, Castelló, en aquests dies s'ha sentit, ens hem sentit, més units que mai a la “Mareta” i ara, quan novament, ocupa el seu lloc principal al cambril de la Basílica, poden sentir-nos orgullosos i acudir a contemplar com amorosament la Verge seguix sent l'element d'unió i apropament i la nostra valedora davant Déu.

Caldrà esperar ara fins l'any 2025, 11 anys, per poder celebrar el III Any Marià, doncs no tornarà a ser el 4 de maig diumenge fins aquella data, tot i que, al 2024 es commemore el centenari de la coronació.

Seria un bon moment, una bona excusa, per tornar a tenir la Verge entre nosaltres. Serà així? Podrem gaudir de la Verge a la ciutat el 2024 i el 2025, dos anys seguits? Fem vots perquè així siga, doncs com diem al meu barri “Benvingut siga, qui a sa casa ve”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada