La ciutat

La ciutat

diumenge, 4 de maig del 2014

Noranta anys, més que una vida...



Tot i que la medicina avança a passes agegantades, viure 90 anys és viure molts anys, per això, gossaria dir que persones, castellonencs, que aquell diumenge 4 de maig de 1924, van acostar-se a la plaça de la Independència, -l'única en aquella època capaç de contindre els milers de castellonencs que desitjaven participar i presenciar el solemne moment de la coronació de la Mare de Déu del Lledó-, en deuen de quedar ben poques...

No sé que haurà estat, si viurà o haurà faltat, aquella criatura que,tot just va naixer el dia de la coronació i, que va ser batejada de manera solemne el divendres 9, apadrinada per l'alcalde de la ciutat, Francisco Ruiz Cazador i l'esposa del Governador Civil. Tenia Castelló el 1924 poc més de 35.000 habitants, i mantenia un encantador aire rural, era una ciutat agrícola, llauradora, amb una forta personalitat dels veïns que, la mica de burocràcia que aleshores suportava, no arribava a desnaturalitzar.

Les festes de la Coronació van ser anunciades per un cartell modernista del pintor Vicent Castell i molts carrers del poble van ser guarnits amb tapissos, gallardets, llums, i guarniments en fusta. Dos esdeveniments són recordats amb motiu de la festa, la publicació de la “Corona Poètica” en homenatge a la Verge i l'estrena dels Goigs de la Mare de Déu del Lledó, la lletra dels quals va ser escrita pel cronista oficial de la ciutat, en Lluís Revest Corzo i la música per mestre de capella, el canonge, Vicent Ripollés Pérez.

Des d'aleshores ençà en 90 anys molts esdeveniments han tingut com a protagonista, directa o indirectament, a la nostra Patrona i la ciutat. 

Així cal recordar com el 1929 i amb disseny de l'arquitecte Maristany, s'aixecava “la farola” commemorativa en el lloc de la coronació, També el 4 de maig de 1940 i al mateix lloc, era beneïda la imatge-relicari encarregada al taller del pintor i escultor Joan Baptista Porcar, però en realitat realitzata pel seu colaborador Tomàs Colón.

El 1949 en complir-se les bodes d'argent de la coronació la imatge de la Lledonera va tornar a “la farola” primer i a la plaça Major després on l'alcalde Carlos Fabra, va fer el solemne jurament del “Vot Assuncionista” en defensa del misteri de l'Assumpció de la Verge.

El 1966, fou el VI centenari de la Santa Troballa, anunciat amb un cartell de Rafael Guallart i una medalla dissenyada per Joan Baptista Adsuara, amb celebracions religioses on van aplicar-se, per primera vegada, les noves orientacions del Concili Vaticà Ii que acabava de concloure. Encara molts castellonencs recorden l'estampa de la carrossa d'alumni dissenyada per Tasio Flors que va portar de bell nou a la Verge al poble. Resta encara el Grup Verge del Lledó, al costat de l'avinguda de València, creat en aquesta ocasió com a barri perifèric per acollir famílies humilds.

Per al 50é aniversari de la Coronació,1974, l'ajuntament va voler rememorar els actes celebrats en la coronació, celebrant-se corregudes de bous, misses multitudinàries, llargues processons i concerts. La Mare de Déu va visitar, per primera vegada en la història, el Grau i va ser l'any en què va estrenar-se la Missa del Llaurador de Matilde Salvador.

El 1999 es celebrà el 75 aniversari de la coronació. Els actes principals jo diria van ser dos, la Consagració de la Concatedral de Santa María, conclosa per a aquest moment i la visita de la Mare de Déu a totes les parròquies de la ciutat.

  En l'any 2000 la Mare de Déu va ser traslladada a la ciutat amb motiu del 750é Aniversari de la Fundació de Castelló i el 2008 torna a ser traslladada a la capital per a celebrar el 25é Aniversari de la Proclamació del Santuari del Lledó per part del Papa Joan Pau II com Basílica Menor.

1924-2014, 90 anys en que Lledó és història, tradició, signe d'identitat de diferents generacions de castellonencs, motiu d'esperança per tot el veïnat, honor i orgull del nostre poble...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada