La ciutat

La ciutat

dilluns, 26 de maig del 2014

La història és un incessant tornar a començar...




Tucídides, va ser un historiador grec, que va viure 400 anys abans de Crist, racionalista, escèptic, gens supersticiós, amb un interés extrem per explicar el per què de les coses establint pronòstics, però partint sempre de les realitats que l'envoltaven explicades amb seguretat. D'ell és la frase, que encapçala avui aquest escrit.

Aquesta frase, ve podria haver estat un eslògan polític, una expressió repetitiva d'una idea o d'un propòsit, de qualsevol dels partits polítics o coalicions, 39 en total, que ahir buscaven seures al Parlament Europeu.

Ara quan el pastís ja s'ha repartit, a l'hora de les reflexions, voldria jo comentar les frases que han marcat la campanya, des de la tant vista “lo que està en juego es el futuro” del Partit Popular, fins el “tu mueves Europa” del PSOE, passant per “El poder de la gente”, “Guanyem Europa”, “La unión hace la fuerza”, “Ara a Europa” ,“Otra Europa es posible” o “l'Europa de les persones” de EU, CiU, UpyD, ERC, Podemos i Primavera Europea, respectivament. 

Podriem dir aplicant una altra frase cèlebre que “no estan totes les que són però si són totes les que estan” i podríem dir que analitzant els resultats obtinguts, si hem de fer cas als eslògans “lo que está en juego es el futuro” i “tu mueves Europa” anem de mal em pitjor,el futur serà negre i Europa no es mourà gaiare, doncs tant el PP com el PSOE ha sofert una gran davallada en el nombre de vots.

D'altra banda“El poder de la gente”, “La unión hace la fuerza”, “Ara a Europa” ,“Otra Europa es posible” o “l'Europa de les persones” sembla que han il·lusionat una mica més. El sentit d'unitat, de canvi, de creure en la gent abans que en el partit, ha desembocat en un augment del nombre d'eurodiputats d'aquestes coalicions o l'entrada per primera vegada a la política Europea, cas de Ciutadans, Los pueblos deciden o Primavera Europea.

Però si m'he de quedar amb un eslògan, jo no ho faria en cap d'aquest que hem vist al llarg de la campanya, ho faria, amb un que ha aparegut hui, no sé qui l'haurà creat, però ve a resumir d'una manera clara i expressiva el que han estat aquestes eleccions al nostre territori, tant a nivell nacional, com autonòmic i local i que diu així: “Han guanyat els de sempre, però han perdut més que mai”.

Tota un lliçò de saber transmetre molt en poques paraules. Això, si senyor, és un eslògan encertat. Tot un art, una llampada fugaç que ens ajuda a entendre en essència el resultat de les urnes. I ara, com deia Tucídies, tornem a començar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada