La ciutat

La ciutat

dimarts, 13 de maig del 2014

En record de “Pepe Mirona”, el més extraordinari dels escriptors terrals.



Així amb aquest renom, “els Mirona” era coneguda la família. Pepe i de Matilde, llauradors i castelloneros “de soca”, foren els seus pares i ell, conegut des de menudet com “Pepe de Mirona”, va venir al món un dimecres 12 de maig de 1884, tot just ahir, així m'ho recordava la seua néta Victòria, van acomplir-se 130 anys.

 Com a bon fill de llauradors acomodats, -la família tenia terres a  diferents indrets del terme municipal-, Josep Pascual i Tirado va haver d'anar alternant els estudis amb la llaurança, i va adquirir prestigi de persona lletraferida, amb capacitat de saber contar històries, mites i llegendes d'una manera àgil, que amb el pas del temps es transformarien en contalles i llibres sota l'aixopluc de la Societat Castellonenca de Cultura de la qual va formar part allà pels anys 20 del segle passat.

“Fruit de repom”, “De la meua garbera, contalles de Castelló de la Plana” i sobretot “Tombatossals, contalles de la terra” van ser les seues millors aportacions a la narrativa valenciana de les primeres dècades del segle XX .

Aquesta darrera com és ben sabut relata les activitats màgiques de Tombatossals, gegant valent i bondadós, i de la seva colla mítica: el forçut Arrancapins, el ventós Bufanúvols, l'escatològic Tragapinyols i el volenterós Cagueme. Seguint l'encàrrec del rei Barbut i per acomboiar la Infanta, la colla de gegants conquereix el regne  i les volcàniques illes Columbretes.

Una obra d'autèntica ecologia, una divertida història d'imaginació popular on descobrim l'herència d'un autèntic tresor amagat: el llenguatge i el costum del nostre país i de les terres del terme. Una obra carregada d'una capacitat simbòlica inesgotable que incorpora al cabal col·lectiu de la cultura popular i tradicional, el seu caràcter mitològic. Així, les aventures del gegant Tombatossals en la cort del rei Barbut i en la conquesta de les illes Columbretes esdevenen, alhora, mite, símbol, signe i miratge. 

Ara, en acomplir-se 130 anys del seu naixement, els castellonencs ens podem sentir orgullosos del “sinyo Pepe” i també ell, des del més enllà, juntament amb altres castellonencs universals, Manolo Segarra, Matilde Salvador, Bernat Artola o Pepito García, de segur es sentirà satisfet perquè la seua persona, obra i personatges, seguixen vivint en la nostra memòria col·lectiva, en forma de diferents edicions de l'obra, en adaptacions a les noves tecnologies, en escultures, en associacions culturals, en grups de música tradicional....

En voleu un darrer exemple? Només cal visitar aquest enllaç de la nostra estimada universitat, http://www.radio.uji.es/programa.php?id=143 allí trobareu el “Tombatossals” en format de sèrie radiofònica, que està emetent-se, - fins ara 22 capítols-, durant tot l'actual curs acadèmic, fins al mes de juny.

Una lectura de l’obra com a diàleg teatral, on cada personatge és representat per una veu, que es completa amb música i efectes especials, i també amb entrevistes a professors i escriptors que han estudiat l’autor. Un projecte coordinat per Manuel Carceller, i que compta amb la col·laboració de més de vint actors i actrius, professionals i amateurs, i on tinc el gust i plaer de col·laborar, donant-li veu al mitològic “Rei Barbut”.

De segur que Pepe Mirona, s'ho mirarà agraït des de l'eternitat i nosaltres, familiars, amics i admiradors no ens cansarem mai de recordar amb somriure i cert grau d'ironia el naixement de Tombatossals, l'arribada a la cort del Rei Barbut, la relació del galifant amb la Serena de la Mar, l'expedició i conquesta de les Illes, el Retorn... i de la mateixa manera que ens ho contaren els nostres pares, ho hem contat als nostres fills i ara als néts. Gràcies “sinyo Pepe", moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada