La ciutat

La ciutat

dimecres, 7 de maig del 2014

Aquest matí m'han fet un regal...



Ho tenia pensat des de feia dies, -de fet ahir mateixa a la xarxa social facebook vaig escriure: “Bruixes, dimonis i misteris, sembla d'entrada un llibre interessant i curiós de l'amic Àlvar Monferrer Monfort. Després de llegir-lo ja us diré ... “- el matí del dimecres 7 m'acostaria a la Fira del Llibre de Castelló per comprar la darrera publicació de l'amic Àlvar Monferrer, l'escriptor, erudit i escorcollador de les  Useres. L'obra va rebre a la fi del mes de novembre de l'any passat el premi de difusió de cultura popular Bernat Capó i ha estat editada recentment per edicions del Bullent, i porta per títol “Bruixes, dimonis i misteris. Sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valenciana”.

No pensava trobar-me a la plaça de Santa Clara amb l'autor, doncs m'ha dit ell mateixa després, en conversa informal, no ha estat convidat en cap moment, pel gremi de llibreters, a fer la presentació de l'obra, però, casualitats de la vida, en acostar-me a la “carpa” i xerrant amb altres coneguts l'he vist i l'he fet sabedor de les meues intencions.

 Hem entaulat una llarga conversa que s'ha iniciat amb la compra i posterior signatura individual i personalitzada de l'obra i, immortalitzada amb la fotografia que il·lustra aquest escrit i ha continuat per una estona parlant d'algunes de les seues anteriors obres, El pelegrins de Catí, els de les Useres, la Salpassa... desembocant, no en el que estareu segurament pensant, en el recull de relats, històries i llegendes, de l'obra recent editada, si més no, la conversa ens ha dut a una altra publicació també recent on l'amic Monferrer, és un dels col·laboradors.

Es tracta de la Revista valenciana d'estudis autonòmics, editada per la Conselleria de Governació de la Generalitat Valenciana, i que vol ser un exercici de reafirmació col·lectiva de reinvindicació i defensa d’allò que ens és propi, en aquest cas, dedicada a la simbologia i signes d’identitat, tradicions i institucions tradicionals de la Comunitat. He de confessar-vos que fou editada per primera vegada l'any 1985, desconeixia la seua existència. M'ha comentat primer i després he pogut comprovar amb els meus propis ulls que allí, concretament al número 58 doble, corresponent al 2013, al volum primer i a partir de la pàgina 115 i fins la 155, hi ha una extensa crònica dels pelegrins de les Useres.

Una publicació que, Àlvar, pensant que seria del meu gust, ha tingut a be, obsequiar-me. Vet per on, jo que, només pensava acostar-me per adquirir primer i llegir després en la tranquil·litat del meu domicili la darrera de les seues obres, per poder després fer-li la meua apreciació, he tornat a casa amb tres llibres, una afectuosa dedicatòria i una magnífica i a la vegada senzilla i testimonial fotografia.

Casualitat de la vida. De vegades les coses ixen tal i com les tens previstes i, en altres ocasions, com aquesta, la sorpresa salta on menys t'ho esperes. Dimecres de fira de llibre, ens apropem una mica més a allò que pot tenir d'insòlit la nostra cultura, a allò que gràcies a que ho conta  i com ho conta l'amic Àlvar, mai quedarà a l'oblit. Gràcies, company, moltes gràcies.

Si us ve de gust podeu llegir l’escrit d’àlvar i tots els altres, nom´s heu d’accedir al següent enllaç: Revista nº 58 Vol 1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada