La ciutat

La ciutat

dissabte, 3 de maig del 2014

Ishtar de les estrelles: Apunts per a Lledó.



A Babilònia la principal figura entre les divinitats femenines era Ishtar, la gran deessa mare, considerada com un ser diví creador de l'univers i que garantia la fecunditat de la terra. Predecessora de Astarté, Afrodita en les cultures Fenícia i Grega i de la Venus romana.

El procés d'integració de les pràctiques religioses paganes en el cristianisme, que va produir-se a partir del II Concili de Nicea, explicaria l'adscripció de la imatge de Lledó al culte de la Verge Maria.

La tradició assenyala la data de 1366 com l'inici del culte a la imatge de Santa Maria del Lledó, quan va ser trobada per Perot de Granyana, però va ser el notari Llorens de Clavell qui al segle XVII va fixar els elements extraordinaris que envolten la Santa Troballa.

El document més antic que parla del culte a la Mare de Déu del Lledó és de 1375, i el de l'existència de l'ermita, en clara advocació mariana, del temps de la conquesta i repoblació, anterior a la troballa.

La imatge “de la Lledonera”, apareguda a les terres confrontades a la vella ermita medieval, singularitzarà el lloc del cult sagrat uns anys després. És el 1404, quan hi ha constància que Pere Pujol, prior de la cartoixa de Vall de Crist intenta prendre possessió de l'ermita castellonenca reben una forta oposició per part dels Jurats de la Vila que es neguen a deixar l'administració de l'indret.

La Sagrada imatge trobada per Perot i venerada pel poble de Castelló, està realitzada en alabastre blanc, té uns 7 centímetres d'alçaria amb el cap mutilat a la part esquerra, presentant gran nombre de signes gravats al llarg de tota la figura relacionats o be amb el culte a la deessa mare o complements com vestidures i joies...

Comparant-les amb altres imatges trobades, s'hi sembla molt a aquelles que han aparegut al llarg dels anys a la franja del Tigris fins Mesopotàmia Central, a Àsia occidental, per la posició de braços creuats i mans amb polsera, tot i que els historiadors més estudiosos de la imatge no es fiquen d'acord en poder afirmar que representa a la divinitat Ishtar.
 
Malgrat tots aquest dubtes que envolten la imatge de Santa Maria del Lledó, el que si podem afirmar amb orgull els castellonencs és que, és la més antiga de totes les que en el món són figuració de la Verge Maria i que, després d'algun segle de tolerància envers els fenòmens religiosos anomenats pagans, i amb l'orde emanada del Concili de Trent, de 1545 d'enterrrar totes les imatges considerades heterodoxes, fora del dogma,per apropar-se a la idolatria, la figura de Lledó va salvar-se miraculosament...i hui, vora 650 anys després de la troballa, la basílica que acull la Patrona, és la més visitada per tots els castellonencs i la imatge orgull per tot Castelló

Del vostre amor un cantar
és tota la nostra història,
Castelló ha begut sa glòria
ací als peus del vostre altar;
és la vostra protecció
de sa grandesa penyora,
de l'amor nostre, Senyora!
Mare de Déu del Lledó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada