La ciutat

La ciutat

dimarts, 7 de juny del 2016

Estem malament

 S'acosta l'estiu i ja se sap, a "l'estiu, tot lo món viu". En arribar l'estiu, per allò de la calor i les vacances, sembla que ens movem més del normal, estem més desficiosos i volem que pels nostres desplaçaments, sobretot pels més curts, en cas de triar com a mitjà el transport públic, aquest siga ràpid, còmode, segur i eficient.

I parlant de desplaçaments curts, i en transport públic, efectuat a indrets de la costa, les platges o a València capital, al nostre poble cal parlar de Tren, Tram i Autobús, i ací, rau el continu patiment.

Ja se sap que algun dia, no en agost com se'ns havia venut darrerament com a data quasi segura, el tercer carril o fil ferroviari farà que l'alta velocitat o tal vegada mitjana, arribe a Castelló, i mentrestant els problemes de desplaçament, el servei de rodalies, la línia 6, els 73 quilòmetres que separen Castelló de València, cada vegada semblen estar més lluny i des de fa ja uns mesos i la cosa va per a llarg, les molèsties de l'obra s'han traslladat al servei de rodalies i desplaçar-se a València aquest estiu que ja s'apunta serà un calvari, per temps i per vehicle, doncs segons l'hora del viatge aquest es farà en tren o amb autobús com està ocorrent fins ara, amb uns retards que de manera aleatòria poden "tocar-te" en sort, sense garantir-se en cap cas, el possible enllaç amb altres trens en arribar al teu destí.

Viatjar amb la RENFE rodalies a València serà sinònim d'aventura, perquè no sabràs fins al darrer moment si la companyia et trasllada amb tren o amb autobús i si eixiràs i arribaràs a l'hora prevista. Estem malament i així sembla seguirem estant tot l'estiu.

I l'altre desplaçament massiu dels castellonencs en arribar el temps de la calor és, naturalment a les platges del litoral: El Pinar, Gurugú o Serradal. Des que va ser inaugurat el TRAM amb arribada al Grau, el desembre del 2014, va produir-se una desconnexió de la ciutat amb les platges que va fer-se evident l'estiu passat, el del 2015, amb el consegüent malestar dels usuaris en haver de fer un transbordament i emprar dos vehicles per recórrer poc més de 6 quilòmetres, circumstància "sense cap ni peus", però totalment necessària perquè era i és del tot inviable que el Tram vaja molt més enllà d'on ara arriba, entre altres raons per la poca capacitat de les bateries del vehicle en haver de funcionar sense catenària.

Així que, en aquest cas, tampoc per desplaçar-nos a les platges en transport públic es presenta de cara a les setmanes vinents de manera fàcil, còmoda i eficient, i si l'estiu passat ja vam estar malament, amb més d'un 92% d'usuaris que demanàvem la possibilitat d'arribar a la platja de manera "directa", sense "transbords ni llançadores", aquest estiu seguirem estant igual de malament, doncs la solució no sembla fàcil ni ràpida.

Definitivament hui, juny del 2016, la mobilitat en xarxa pública, en l'àrea metropolitana de Castelló, està més que malament, amb trens amb retard i amb molèsties diverses pels usuaris, amb pobles costaners del nord sense servei de rodalies, amb un TRAM que ha suposat una nova barrera arquitectònica a la ciutat, amb un servei d'accés a les platges més que deficient i amb poques expectatives de millora de cara al futur pròxim.

Estem malament i, el que és pitjor, no anem bé. Si els nostres governants municipals no van una mica més enllà, si no són més valents, de segur que no ens donaran bones notícies, però encara no està tot perdut. Amb esforços, voluntat i ganes ens en sortirem i sinó seguirem patint, estem acostumats…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada