La ciutat

La ciutat

dimecres, 29 de juny del 2016

Trello, Kanban i l'ajuntament de Castelló

Va despertar en mi la curiositat un tweet del vicealcalde Nomdedéu que vaig obrir el passat dilluns i que textualment deia: "sincerament, crec que el que anem a presentar demà a les 11 en roda de premsa, no només posa Castelló a l'avantguarda, sinó que és profundament valent i infinitament útil".

Davant aquest anunci vaig demanar si la presentació era pública i si estàvem convidats. La resposta no va fer-se esperar: "Clar". De manera que, ahir al matí allí que vaig presentar-me. El saló de plens, on ordinàriament es fan les rodes de premsa, presentava, emprant termes taurins, una mitja entrada, els mitjans de comunicació, alguns funcionaris municipals, l'equip tècnic informàtic de la casa, dos o tres regidors, el vicealcalde i algun que altre "manegueta encuriosit" com jo.

El senyor Nomdedéu va ser l'encarregat de fer la presentació, de "descobrir el pastís". I quin direu va ser el pastís? Doncs un sistema de gestió de projectes, una ferramenta informàtica de programari lliure que, ficada a l'abast dels tècnics informàtics municipals i dotada de contingut, proporciona una visió clara i exacta del treball que des de cada àrea de l'equip de govern s'està duent a termini i en quin grau i moment del compromís assolit amb la ciutadania, es troba el pacte de govern del grau.

He de dir-vos que tant el nom del sistema de gestió "Trello" com del sistema emprat per a organitzar el fluix de treball de manera visual "Kanban", a mi, que d'açò de la informàtica només sé i poquet, allò que anomenem a "nivell d'usuari", trello i kanban em sonaven a títol de cine, com aquella exitosa pel·lícula, aquell drama americà del 1991, "Thelma i Louise".

Va faltar-me temps a la vesprada per, accedint al web municipal, entretenir-me "navegant" per aquest "Pla de Govern" del Panell de Govern Obert, resultat com se'ns diu a la introducció, de la convicció i responsabilitat democràtica de l'equip de govern amb el principi de transparència.

Sense estar familiaritzat no és fàcil entendre'l, tot i ser molt intuïtiu, però la gran quantitat d'informació que pot arribar a consultar-se diferenciada en 29 categories segons el programa de govern signat el juny del 2015, diferents àrees de gestió municipal: Innovació, ocupació, creativitat, drets, serveis, govern obert, participació.., juntament amb la múltiple interacció en camps diversos dels 11 membres de l'equip de govern, alcaldessa i regidors i, la possibilitat de seguiment en compromisos fets, en marxa, pendents d'inici aquest 2016 i aquells que s'iniciaran a partir del 2017, fan de la ferramenta una gran eina de consulta per tot el veïnat, però una mica farragosa fins al moment en què, després d'adquirida una certa pràctica, comences a veure-la com útil i sobretot clarificadora de la tasca municipal del govern de la ciutat en l'entramat i complicat món de les accions de l'ajuntament.

Francament, costa una mica trobar el poder de l'eina, tot i ser bonica, ximple i ràpida, però com altres moltes coses, cal saber usar-la i, tal vegada això, és el que la puga fer més vulnerable i poc consultada pel veïnat.

No estaria de més per veure la seua possible efectivitat incorporar-li un "comptador de visites", de manera que d'ací una temporada, més o menys llarga, tot pensant que ara ve l'estiu, comprovar quanta gent, quants visitants està tenint i si en són pocs buscar estratègies per augmentar-los i si en són molts buscar incorporació de nous elements complementaris.

Siga com siga, un nou pas envers la transparència municipal, en seguir avançant per apropar l'ajuntament al poble mitjançant la informació de les activitats que es realitzen, i l'estat de compliment de les promeses electorals. Tot un nou encert, això si millorable, de l'equip de govern. Felicitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada