La ciutat

La ciutat

dimecres, 1 de juny del 2016

Microurbanisme

 Fa només unes setmanes, quatre o cinc, ja va sonar i molt la paraula microurbanisme al nostre Ajuntament, l'alcaldessa Marco, el Vicealcalde Nomdedeu i el regidor Simó, van deixar clar al parlar del tractament urbanístic de la zona de Mestrets que, aquest, seria fruit d'un procés participatiu amb els veïns i veïnes, per aconseguir amb la seua implicació una millora de la vida quotidiana de la zona, mitjançant propostes d'actuació que ajustades a la llei, permeten millorar els diferents serveis a la zona on ja hi ha habitatges, fent un urbanisme per a les persones i pensant en les necessitats dels ciutadans que, a més a més poden "dir la seua".

Ara, hui, torna a ser present el concepte microurbanisme quan, en una zona densament edificada com és la plaça de la Pau, es busca la col·laboració entre l'ajuntament i el Col·legi d'Arquitectes de la ciutat per trobar un conjunt d'idees com a mecanisme per renovar aquesta zona tan emblemàtica de la ciutat, amb accions de microurbanisme, que desemboquen en una remodelació de la plaça , amb noves solucions arquitectòniques que la facen més urbana.

I sembla que aquesta nova urbanització de la plaça, passa obligatòriament per,d'una banda, "despejarla" d'elements i d'altra d'habilitar els lavabos públics i el quiosc.

Jo em pregunte, si el quiosc no s'ha de tocar i els lavabos públics s'han de fer accessibles a tothom, que s'haurà de fer per "despejarla"? No sóc arquitecte, tampoc dissenyador urbà, però crec que l'estàtua i el panel de ceràmica que recorden ara que allí estava una eixida de la Vila envers les terres agrícoles del sud, i que per aquell indret va circular la nostra estimada "Panderola", són elements que no haurien de desaparéixer de la plaça.

Aleshores que llevarem? En el seu dia ja va eliminar-se el quiosc i va ser substituït per una font que també va ser traslladada al cap de pocs anys per tornar a recuperar de bell nou el quiosc, font que hui trobem al costat de l'estadi municipal de Castàlia. Només se m'acut que l'actuació pot modificar el paviment, l'accés, el jardí elevat o els banquets tradicionals de fusta que encara "aguanten" el pas dels anys..

Tot i que la proposta llançada des de l'ajuntament de recòrrer a concursos d'idees per renovar algunes zones de la ciutat, pot resultar del tot interessant, no crec siga un encert començar, justament, per remodelar la plaça de la Pau. Si veig necessària una actuació per a reobrir els lavabos públics, fan falta, però d'ací a haver de "despejar" la plaça, crec hi ha tot un món.

I si l'ajuntament vol una col·laboració amb el col·legi d'arquitectes o a l'inrevés, que no ho tinc clar, que pense que hi ha moltes altres zones a la ciutat que estan demanant "a crits" unes actuacions de modernització, com per exemple el passatge lateral del mercat central, el passatge entre Hernan Cortés i plaça de la Pau, el passatge EACC, la integració entre la plaça de bous i el parc de Ribalta, el carrer Escalante... seguim? La plaça de la Constitució o el passatge de Ferran el Catòlic, amb la particularitat que tots aquests espais citats, ja tenen diferents propostes "triades" en diferents concursos de participació ciutadana, microurbanisme en estat pur, pel disseny de la nostra ciutat, amb plantejaments encertats per recuperar i dinamitzar per l'ús públic llocs degradats, desatesos, oblidats i poc valorats. Podeu veure tot el que dic punxant sobre l'enllaç: RACONS PÚBLICS DE CASTELLÓ


De manera que accions de microurbanisme, restauració i dotacions que falten a la ciutat, si, però canviar pe canviar, no. Cal aprofitar el molt que en aspectes urbanístics hi ha planificat però no realitzat i deixar-nos de noves propostes, de buscar noves idees, primer cal fer realitat les ja existents, sinó totes, les millors i menys costoses, després ja vindran les altres...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada