La ciutat

La ciutat

dilluns, 20 de juny del 2016

Refugees welcome.


Dia Internacional o dia mundial és el nom que rep la celebració, commemoració, festivitat.. d'una causa promoguda per alguna organització internacional, generalment vinculada a les Nacions Unides, per conscienciar en l'àmbit internacional, a imitació del calendari cristià o d'altres religions. Així són coneguts els dies dels oceans, del Parkinson, del paludisme, de la ràdio, del càncer, del teatre, del llibre... i també d'aquell que hui recordem, del refugiat.

Allà pel 2005 va crear-se a la ciutat noruega de Stavenger l'organisme que venia a recollir i ampliar el testimoni de la Xarxa Internacional de Ciutat Refugi, creada pel Parlament Internacional d'Escriptors el 1993, que oferia abric a escriptors i artistes en risc de persecució, assegurant la llibertat d'expressió, obrint el camp a acollir persones que fugint dels països en guerra, busquen una vida millor des de l'exili.

Amb l'arribada a l'ajuntament d'un nou equip de govern, el setembre passat, a proposta del grup municipal de Castelló en Moviment, va aprovar-se la incorporació de la nostra ciutat a la xarxa de Ciutats Refugi i, més encara, va elaborar-se un Pla per dur endavant el potencial solidari de la nostra ciutat. Un pla que proposava tres fases: acolliment, sensibilització i inclusió.

Pocs dies després va tenir lloc a la ciutat i convocada per la CGT una manifestació en defensa dels valors bàsics humanitaris i la solidaritat amb les persones exiliades, a més de mostrar el rebuig als Estats Units i la Unió Europea com a "responsables de les sagnies que s'estan produint als països d'origen de les persones refugiades". A la crida s'hi van sumar persones de diferents moviments socials de la ciutat, com l'associació estudiantil A contracorrent, l'agrupació d'electors Castelló en moviment i l'Ecoxarxa de Castelló, entre unes altres.

Des d'aleshores la xifra de refugiats, sobretot sirians, no ha parat de créixer, calculant-se en més de 4 milions els desplaçats, la crisi més gran humanitària que ha viscut Europa des de la segona guerra mundial.

Fa poc més de 2 mesos, va penjar-se a l'edifici municipal una pancarta de suport als refugiats amb el lema "Refugees Welcome" com a senyal inequívoc del compromís de l'ajuntament de Castelló amb la defensa dels drets humans.

Semblava que la nostra ciutat, en ser una de les primeres a sumar-se a la xarxa i en tenir un pla d'acollida, anava a donar asil inicialment a una cinquantena de refugiats, que obririen el camí a molts altres, que s'instal·larien inicialment als albergs de Benicàssim i Castelló per, després, ajudar-los a adaptar-se a la ciutat. També va obrir-se la possibilitat que els ciutadans oferiren recursos, però la realitat avui en dia és que dotzena i mitja de refugiats van arribar abans d'acabar-se l'any 2015, tutelats pel Ministeri de l'Interior i que la possible arribada de més refugiats polítics a Castelló, ha quedat en un no res, en una incògnita, doncs sembla ara que l'ajuntament no té poder decisori.

Aquesta situació ha de portar-nos a seguir lluitant per aconseguir una política d'immigració diferent de l'actual on es considere que cap persona és il·legal i tots hem de tenir garantits els nostres drets fonamentals. Estic segur que Castelló, les institucions i el poble estem a favor de donar tot el suport necessari a aquestes persones.

Aprofitant el ressò del dia d'avui, s'ha convocat una nova concentració, una crida a la societat civil castellonenca, a les 18.30 i a la plaça Major per demanar a més a més de la retirada de l'acord de Turquia, que és injust i il·legal, agilitzar l'acollida de les persones refugiades mitjançant la posada en marxa efectiva dels programes de sensibilització i inclusió.

Espere que no només la concentració siga un èxit, que la plaça s'òmpliga de gom a gom, sinó que també les ONG que gestionen l'acollida i els polítics nacionals i europeus tinguen "voluntat" de desbloquejar "les implicacions procedimentals" que diuen retardar l'execució dels acords. En cas de no ser així, seguirem en la vergonya...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada