La ciutat

La ciutat

diumenge, 19 de juny del 2016

Quan els números ballen...


Miguel Berger, pseudònim amb el qual escriu a les xarxes socials, el veí de Castelló, que va ser per molts anys cap de l'àrea d'arquitectura tècnica del nostre ajuntament, polifacètic ell, pintor, escriptor i un bon grapat de coses més, va publicar la vesprada d'ahir una nova "entrada" al "Facebook", en la seua línia de record de personatges i esdeveniments de temps passats molt relacionats amb el moment present, i de gran contingut didàctic.

El d'ahir anava dedicat a qui va ser Prior de Lledó entre els anys 1956 i 1962 mossèn Antonio Prades Safont, personatge popular, carismàtic a qui encara se'l recorda i molt a la ciutat per la seua bonhomia, i que, per molts anys, va ser definit com "un llaurador amb sotana", home proper i bondadós a la vegada que emprenedor, a qui la ciutat sempre li deurà el trasllat del Peiró que hui hi ha enfront de la basílica a l'inici del passeig, la construcció dels altars dels sants patrons en el creuer de l'església, la majestuosa "trona" de marbre, tribuna des d'on s'han fet grans homilies o l'escultura dels "bous de Perot" d'Adsuara.

Un personatge popular que va promoure el culte envers la Patrona, que va reorganitzar la Confraria, exemple de virtut i senzillesa, a qui la ciutat va dedicar-li primer un bust, als jardins de l'ermita de Fadrell, obra en bronze d'Eduardo Cabedo i amb posterioritat, l'any 1999, un carrer al PAU Lledó.

Un personatge cordial, tan entroncat en "la llar pairal" que fins i tot encara ara, més de 50 anys després del seu traspàs, són recordats "uns versets" ideats pel mestre Gargori, envers la figura del mossèn, que diuen: "Jo he vist un sant en sotana,/ anar en Vespa al Lledó/ li deien Tonico Prades/ i era fill de Castelló'.

I per què Miguel recordava ahir al mossèn en el seu escrit? Doncs, perquè segons Miguel, Antonio Prades Safont, va nàixer a Castelló el 19 de juny de 1914, és a dir, hui fa 102 anys, motiu més que suficient per a portar-lo al record.

Però, vet per on, que, consultada la biografia de "Mossèn Tonico", aquesta presenta segons fonts, dues dates diferents del seu naixement. Al llibre "Las calles de Castellón", de J.L. Gimeno, publicat el 2002, a la pàgina 58, trobem com a data de naixement el 19 de juny, però al web de la basílica, trobem una notícia datada al novembre del 2012, 50 aniversari de la mort del prior, on es diu que va nàixer la vespra de l'Assumpció de la Verge, el dia 14 d'agost de 1914, quasi dos mesos després de la primera data trobada.
Caldrà aprofundir una mica més per veure d'esbrinar quina és la data exacta, si 1el 19 de juny o el 14 d'agost, tot i que hi ha coincidència amb l'any 1914. Que millor per eixir de dubtes que acudir al llibre publicat l'any 1999, "Historia de la Basílica de Lledó", de J.M. Francés, i concretament al capítol XXV, que parla dels priors i ermitans?.

Però, casualitats de la vida, al parlar del priorat de mossèn Prades, no diu res del seu naixement malgrat sí que parla de la seua prematura mort, als 48 anys, el 19 de novembre de 1962.

Serà un "ball de números", una confusió adjudicar el 19 de juny el seu naixement si en realitat va ser el 19 de novembre la seua mort? Deguera nàixer "mossèn Tonico" en realitat un 14 d'agost? La pregunta resta a l'aire... Si algú dels que açò llegiu podeu aclarir-ho, donar llum, tots sabrem una mica més...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada