La ciutat

La ciutat

dimarts, 21 de juny del 2016

Guaita Euterpe: Escolta i mira del que som capaços al meu poble.


A la mitologia grega les muses eren divinitats inspiradores de la música i presidien els diferents tipus d'arts. Eren 9 filles de Zeus i Mnemósine. Euterpe era especialment protectora de l'art de tocar la flauta, i se la representa coronada de flors portant a la mà una flauta doble o amb altres instruments com violins, guitarres o tambors.

I si parle d'Euterpe ara i ací és perquè de segur que, aquesta divinitat, hui estarà més que contenta allà al seu Parnàs lloc de residència, perquè hui, tota Europa, també ací a Castelló, celebrem el Dia Europeu de la Música.

El dia de hui és un dia on la música vol ser la protagonista, i que cada any, coincideix amb l'inici de l'estiu, el 21 de juny, festa que és popular i gratuïta i que s'obri a tots els participants, combinant tots els gèneres musicals i dirigint-se a tot tipus de públic, amb l'objectiu de popularitzar la pràctica musical i familiaritzar a tots els joves i adults, de totes les condicions socials, a través de diferents expressions musicals que, aprofitant generalment el bon temps, converteixen l'aire lliure en el seu camp d'acció, principalment els carrers, les places, els parcs o els jardins.

Amb aquesta línia i des de la regidoria de cultura del nostre ajuntament s'ha apostat per traure la música al carrer i, al llarg de tot el dia, al carrer Vera, plaça de l'Herba, carrer d'Enmig, plaça de Santa Clara o plaça pescateria, podrem gaudir dels grups de percussió, saxos, metall o vent de la banda municipal i dels conservatoris superior i professional de música de la nostra ciutat. Amb total seguretat tot un espectacle de so i animació, que tindrà més que contenta a la molt agradable Euterpe.

No hem de confondre aquesta diada musical que hui celebrem, a les portes de l'estiu, amb el Dia Internacional de la Música, una altra diada dedicada a aquesta disciplina dotada de qualitats màgiques des de temps antics que, establida per la UNESCO allà pel 1975 per commemorar la transcendència de la música en un intent d'unir a tots els pobles, es celebra cada primer d'octubre, i que, de segur, contribueix a recalcar les bondats i importància de l'art musical al voltant del món.

Com també contribueix i molt a traspassar barreres I a l'evolució humana com en un oasi de llibertat el 22 de novembre, dia de Santa Cecília, que des del segle XVI I per gràcia del Papa Gregori XIII es universalment reconeguda i considerada patrona de la música i dels músics, pel fet que diu la tradició que en el moment del seu casament acordat pel seu pare en contra de la seua voluntat, mentre els músics tocaven, la santa cantava a Déu en el seu cor, a qui havia decidit dedicar tota la seua vida.

Hui tenim l'oportunitat de viure moments irrepetibles on la música serà la protagonista i des d'ací vull donar-li la benvinguda a un esdeveniment per a tots, en obert, d'una enorme qualitat amb què podrem gaudir de combinacions completament originals, de la mà d'uns músics dotats d'un extraordinari talent que, de segur, ens regalaran amb la seua tècnica i inspiració unes actuacions fora de sèrie.

Música que anirà més enllà de la interpretació en emprar la música com una ferramenta de fusió, creació i exploració del món més a prop nostre, del meu estimat Castelló. Guaita Euterpe, escolta i mira del que som capaços al meu poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada