La ciutat

La ciutat

divendres, 13 de juny del 2014

Bailongo i descans





Les associacions de jubilats i pensionistes són entitats sense ànim de lucre, de caràcter social, altruista, apolítiques i apartidistes, que generalment tenen com a finalitat primera afavorir l'envelliment actiu dels seus socis, per això desenvolupen programes que busquen una millora de la qualitat de vida i el benestar lligat a l'entorn i ambient en que aquelles persones viuen.

A Castelló com a molts altres indrets, des del Govern municipal es fomenten aquestes associacions i podem parlar en l'actualitat de l'existència de més 30 centres, repartits per tota la Vila, Ravals i Grau. Cadascun d'aquests grups disposa d'un espai de trobada, lloc social o “cau”, on amb companyonia, distensió i entreteniment es realitzen tota una sèrie d'activitats, que van des de classes de ceràmica, pintura o ioga, fins participació en cors o grups de teatre, passant per allò que, sol tenir sempre molt d'èxit: els balls.

Quan el local és gran, cosa que ocorre en poques ocasions, el ball es realitza a l'interior, quan és menut però està ubicat en una plaça o espai compartit urbà obert, convida a realitzar el ball al carrer.

És el cas de l'Associació de Jubilats i Pensionistes La Panderola del Grau, una societat molt animada on el ball ocupa una part important de la seua diversió. El seu Cau ocupa una part de l'antic edifici d'oficines i venda de bitllets del tramvia d'Onda al Grau de Castelló i s'obre tot just a la plaça de la Panderola, antic llit de les vies del tramvia de vapor.

Tots els dissabtes la nit, i ara més encara, per l'arribada del bon temps, programen “ball a la plaça” per què tots aquells a qui els agrade ballar i vulguen malbaratar energies, ho puguen fer en aquella pista de ball improvisada.

Però la festa per uns, xoca amb el descans per uns altres, i sorgix la polèmica. Davant les queixes d'alguna part del veïnat pel soroll de la música, l'equip de govern municipal l'any passat va prohibir aquests balls al carrer, i ara, en aquest any , quan el passat dissabte van reprendre's els balls, la policia local va suspendre el ball, amb el conseqüent malestar pels participants, la qual cosa ha desembocat en una concentració de protesta d'una trentena d'associats, ahir mateixa, a les portes de la tinença d'alcaldia del Grau.

Difícil papereta la que se presenta a l'equip de govern i la vice-alcaldesa i tinent d'alcalde del Grau la senyora Gallen per tractar d'acontentar als uns i als altres, perquè si negatiu resulta tenir als jubilats del Grau “de morros”, igual o més encara, ho serà el tenir “d'esquena” una bona part del veïnat dels edificis confrontants a la plaça.

La solució no passa per la prohibició directa i la suspensió, la solució ha de passar pel diàleg i el consens. La solució ha de passar per un pacte d'horaris i una cessió i apropament de postures. Que els vells ballen és positiu, que els veïns dormen també, no ho veuen així senyors de la municipalitat? Doncs és ben senzill.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada