La ciutat

La ciutat

dimarts, 3 de juny del 2014

Utilitat…



És veritat que el rei de qualsevol país, també el d’Espanya pot tenir alguna utilitat; el nostre sobirà, no gaudeix d’un poder directe, sinó d’una autoritat conferida pel prestigi, que, en els darrers any, vulguem o no, ha anat en forta davallada, per tant, si el prestigi disminueix, la utilitat pot quedar en entredit.

A nivell diplomàtic compartix espai amb el ministre d’afers exteriors i a nivell de negocis és “un obre-portes”, un relacions públiques. Val, d’acord, però  a Castelló el hi veiem lluny, i ens costa trobar el seu paper en aquesta societat actual. Alguns pensem que no coneix els problemes reals dels ciutadans, perquè malauradament, no està lligat al nostre terreny i per interactuar amb la societat castellonenca cal, com a mínim xafar el territori…

Tal vegada pe això, quan ahir va anunciar-se la seua abdicació a favor de l’hereu, només vaig sentir indiferència i si voleu curiositat, com si no hi anés amb mi. No va semblar-me malament, tampoc bé, no sóc afèrrim a la monarquia, tampoc aspire a la república, em senc més nacionalista, independentista i valencià.

Em costa entendre que en 39 anys de regnat, no haja tingut massa temps per venir a Castelló,  tal vegada està massa ocupat?. Dues, tres visites, i poc més; el 1976 per inaugurar la Caixa Rural, el 1993 per posar la primera pedra de la UJI i uns anys després el 2000 i 2001 per participar en les competicions de vela a l’estiu, i pare vostè de contar.

Diuen en castellà que “el roce hace el cariño”, i frec, la veritat, poc, molt poc. Els castellonencs coneixem el Rei i per extensió a tota la família reial per esdeveniments recollits a la televisió i als mitjans de comunicació, i que, malauradament, en els darrers anys o són “accidents” o escàndols.

Ara plega i Felip, l’hereu assumirà el càrrec. Que sabem a Castelló de Felip? I més encara que sap Felip de Castelló? Poques vegades ens ha visitat, per inaugurar la facultat de Jurídiques de la UJI, per participar en dues ocasions a la Regata Costa Azahar, o per acompanyar les famílies de les víctimes de l’accident de la Todolella, i punt.

Sincerament la utilitat de Joan Carles i prompte la de Felip no la veig gens clara. No soc monàrquic tot i què la corona em mereix tot el meu respecte. Faig vots perquè tinguem sort amb Felip i no es plegue, com el pare, al servei del govern, i siga un rei “útil” al servei del país, tolerant, obert i que sàpiga escoltar la veu dels ciutadans.

Un rei que visite el seu país, xafe els carrers del seus pobles i ciutats, sense massa protocol i “bombo y platillo”, siga proper i siga capaç d’eliminar molt de “carcamal” del seu voltant, de ser així, puga arribar a ser considerat pels ciutadans com a un rei útil,  i es guanye el respecte i l’estima de tots els súbdits, que a hores d’ara està molt deteriorat.

Ens convé una monarquia? Sincerament m’és igual. La família reial té i seguirà tenint un caràcter simbòlic i no crec ens afecte massa en el futur de l’estat, exactament igual que ho seria un president de república. Però si la corona és una institució, donem-li una clara utilitat, que actue d’àrbitre i moderador i s’adapte als temps que vivim. De no ser així, que tindrem? Més del mateix, una família de funcionaris sense oposicions. 
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada