La ciutat

La ciutat

dijous, 19 de juny del 2014

Canvi de cicle



Dues notícies acaparen l'actualitat en el dia de hui per damunt de qualsevol altres, l'una l'abdicació del rei, l'altra l'eliminació de la selecció d'Espanya del mundial de futbol. Les dues van produir-se ahir en poques hores de diferència.

Sobre la primera des de fa ja uns dies, des que va conèixer-se hi ha hagut manifestacions, acudits a les xarxes socials, programes a les emissores de ràdio i televisió, i el debat s'ha traslladat al carrer. Què si monarquia o república, que si els reis tenen sentit al segle XXI o no, que si blanc, que si negre, i tots diuen, tots ens sentim capacitats, tots diem la nostra.

Sobre la segona, sembla ser hi ha més unanimitat: estrellats, titànic, fracàs mundial, cap a casa... i més encara quan no fa encara 15 dies el seleccionador manifestava que l'equip es trobava preparat i en la línia de sempre i que havia conformat un equip que per damunt de tot sabia estar sobre la gespa...

La vida és això, opinions confrontades a tot arreu. El que jo pense és que estem vivint uns fets històrics i considere que si això està passant ara és perquè alguna cosa ha de canviar tant en l'esport i en la política.

El paral·lelisme és evident i manifest, és que ni buscat “a posta” . Alguns mitjans hui així ho fan veure. La Vanguàrdia: “Abdicació del Rei de la Roja”, La Razón: “Espanya lliura la corona”...

La monarquia i la selecció han de tenir a partir de hui mateix un canvi de cicle, generacional. Estem al segle XXI i no podem viure com diu Llach “d'un record passat”. Ara és el moment en que la democràcia de debò s'ha de posar en pràctica, ningú sap què és millor o pitjor, però el que és clar és que les coses a partir d'ara, si volem que vagen millor, han de ser diferents.

Cal que Felip VI el nou monarca i una nova generació de futbolistes prenguen el timó i aprenguen de les errades, del seu pare i dels seus companys que han fet el ridícul al Brasil, i mirar cap al futur més optimista.

No hem de perdre mai els valors ètics i hem de construir i no destruir, la incertesa no s'ha d'apoderar de la moral. Malgrat que a la roja ahir li van traure la roja, malgrat que la nostra siga encara una societat en crisi per molt que s'obstinen alguns a dir que ja hem sortit, malgrat que només el rei Joan Carles sap en el seu interior el perquè ara i, no abans o després, ha pres la decisió d'abdicar, malgrat totes aquestes coses, pensem que ara és un bon moment per fer el canvi de cicle.

Canvi de cicle amb mires amples i visió de futur d'un país que tant en la política com en l'esport ha d'evolucionar obrint-se a noves propostes. Cal fer-ho i fer-ho ja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada