La ciutat

La ciutat

dimecres, 11 de juny del 2014

Molt bé.





Són molts els organismes i institucions públiques que diuen estimar i usar el valencià com a llengua pròpia del nostre territori, però obres són accions, compromisos complits i, a l'hora de la veritat, la realitat està molt lluny del que es predica en el Govern, Conselleries, Diputació, Ajuntaments i altres centres oficials.

L'estima envers la nostra llengua ha arribat en moltes ocasions fins i tot al menyspreu i, com podem comprovar i patir en els darrers temps, cap mitjà audiovisual emet íntegrament en valencià, i més encara, cap mitjà en lcatalà, ja siga ràdio o televisió pot sintonitzar-se al nostre país. En alguns casos ha hagut motius econòmics al darrera, però en altres, a ningú escapa que els motius han estat i són polítics, motius que ningú entén i que suposen anar en contra de la pròpia societat valenciana.

El menyspreu és total, i cap organisme està fent res per solucionar-ho, tot són lamentacions i promeses, i mentrestant el temps passa i una de les dues llengües cooficials al nostre territori, el valencià, està sent cada vegada més arraconada.

Però com diuen als còmics de l'Astèrix, ningú resisteix? No, no és així, com la menuda aldea gal·la, també una institució molt nostra, la Universitat Jaume I, mitjançant el seu Consell de Govern i amb el rector Vicent Climent al capdavant, no tant sols manifesta i reivindica la creació d'alternatives públiques perquè el valencià dispose d'algun mitjà de comunicació que puga arribar a la població, com fan també altres institucions, a més a més actua, i abans que la llengua pròpia dels valencians i de la universitat quede totalment desvalguda, empren accions concretes i pràctiques, que es manifesten ja en un conveni de col·laboració signat entre l'UJI i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que regula la cessió de diversos continguts radiofònics produïts per Catalunya Ràdio per poder ser emesos en Vox UJI Ràdio, a través del 107.8 de la FM i des de hui mateix.

Aquesta és una resposta clara davant de l'apagada de RTVV, del repetidor de TV3 i del senyal de Catalunya Ràdio, que molts critiquen però que res fan. Ha hagut de ser la comunitat universitària qui done el pas per trencar l'emmudiment i oferir una variada informació cultural en la nostra llengua.

De moment són sis els programes de caire cultural i informatiu que realitzats i emesos per Catalunya Ràdio seran re-emesos en determinades bandes horàries. Es tracta dels programes La ruta informativa del Matí, l’informatiu Catalunya Migdia, Els viatgers de la gran anaconda, Lletres d’or, Meteomauri i Converses. Seran en total 5 hores i 20 minuts setmanals.

Vox UJI Ràdio emet per una freqüència FM que té el mateix abast que el repetidor pel qual emetia Catalunya Ràdio al cim del Bartolo, propietat d'Acció Cultural del País Valencià i que l'entitat va haver de tancar davall les fortes amenaces de multa. Les ones de la ràdio universitària arriben aproximadament des de Castelló de la Plana fins a Torreblanca (Plana Alta) al nord fins Almenara (Plana Baixa) al sud i fins a Onda i Borriol cap a l'interior.

Cal buscar noves fórmules per omplir aquest emmudiment i apagada dels mitjans audiovisuals en la nostra llengua, i cal fer-ho des de la pràctica i no només des de la teoria, la universitat castellonenca demostra que quan es vol, es possible. Algú més s’anima a accions concretes? Menys parlar i més actuar com fa la nostra Universitat. Molt bé per l'UJI, aixó és fer país, fer cultura, estar arrelada al poble que li dóna vida i la fa créixer…

1 comentari: