La ciutat

La ciutat

dilluns, 2 de juny del 2014

Contradiccions



L'energia renovable és l'energia que s'obté de fons naturals i virtualment inesgotables, ja siga per la gran quantitat que en contenen o perquè són capaces de regenerar-se per mitjans naturals. Entre les més conegudes al nostre territori es troben la eòlica i la solar.

Fa uns anys, no massa, la inversió en energia solar al nostre territori, era una inversió útil i segura ja que per reials decrets del 2007 i 2008 les companyies elèctriques estaven obligades a comprar l'energia produïda per les instal·lacions de particulars a un preu o tarifa, garantida per 25 anys, de manera que la inversió produïa importants avantatges i beneficis fiscals, essent una inversió considerada segura.

Però arribà l'any 2012 i el govern del país va suprimir les primes a aquest tipus d'energia i després va derogar les ajudes a la producció, de manera que allò que semblava uns anys enrere útil i beneficiós, passava ara a ser, una estafa en la que molts van caure, al pensar que l'estat donaria compliment a les seues promeses.

Mentrestant a Castelló, any rere any, en arribar el bon temps, ve organitzant-se una jornada d'energia renovable, promoguda pel col·lectiu d'amics de la natura, que en aquest 2014 ha arribat a la seua quarta edició i que està tenint lloc hui mateix a la plaça de la Pescateria, amb la finalitat de promoure sobretot l'us de panels solars i apropar als veïns els darrers avanços en matèria d'eficiència energètica i els beneficis que pot tenir el seu us en l'entorn domèstic.

L'energia solar a hores d'ara no és el somni daurat de tots. Els incentius a les renovables van acabar-se, les subvencions als particulars en funció de l'energia produïda han passat a millor vida, per tant no té massa sentit que es vulga seguir venent el potencial de les fonts d'energia alternativa en l'entorn domèstic, una de les finalitat de la Jornada.

És veritat que la ciutat com a tal, en sentit d'eficiència energètica haja aconseguit amb l'aplicació d'algunes mesures un estalvi energètic, sobretot en el canvi del tipus d'il·luminació dels fanals, estalviant energia, però fanals solars, no hi han gaire, plaques als edificis públics poques i els vehicles municipals elèctrics poden contar-se amb els dits de les mans...

I en domicilis particulars? Coneixeu algú que faça servir cuina solar per preparar els seus aliments de forma habitual? I quants edificis usen les plaques solars per alguna cosa més que per escalfar l'aigua de la dutxa? I algun pou a algun maset o alqueria que traga l'aigua mitjançant l'energia eòlica? I quants dels vostres veïns, amics o coneguts tenen un vehicle elèctric o una casa eficient, ecològica o solar?

Sembla mentida que en un país com el nostre que té el major nombre d'hores de sol anuals d'Europa seguim tenint i depenent d'una energia de les més cares i brutes del continent. D'una banda propaganda per impulsar l'us de renovables i d'altra, entrebancs i més entrebancs per fer-la rendible i operativa. Contradiccions...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada