La ciutat

La ciutat

dissabte, 21 de juny del 2014

Solstici



Tot just hui mateix he desdejunat en primavera i acabe de dinar en estiu. Per què us preguntareu? Molt fàcil perquè hui a les 12:51 hores, ací a casa nostra, a l'hemisferi nord ha arribat el solstici d'estiu, el moment en que el sol ha passat pel punt més allunyat de l'equadors celeste sobre la eclípptica.

Aquesta propera serà la nit més curta de l'any i com a conseqüència hui, el dia més llarg. Segons el “Taco”, calendari del “mensajero” el sol ha eixit a casa nostra a les 6:45 hores i es pondrà a les 21:48, no serà per tant la nit del proper dilluns 23 la nit de Sant Joan, la nit del solstici, tot i que si serà la nit de festa i foc per excel·lència i porta de l'arribada de l'estiu.

Però tornem a hui. A Castelló aquesta calorosa vesprada del solstici celebrem dos esdeveniments culturals ancestrals, l'un de caire profà, l'altre de gran religiositat: la ballada dels nans i la processó del Corpus.

Aquesta vesprada tornarà a fer-se realitat i gràcies als amics de l'Associació de Dansants del Corpus la tradició de “ballar els nanos” a la Corporació Municipal, com a sinònim de complaença, adulació i obsequi, vell costum que recorda els temps en què els nans, ballaven davant les cases dels principals senyors de la vila, persones importants i adinerades, per obsequiar-los de manera sorollosa.

Després la cocatedral acollirà la celebració solemne de la Festa Grossa del Corpus, amb Eucaristia primer i gran processó després amb dues parts massa diferenciades, la profana i la religiosa. La primera amb els gegants, nans, cavallets... mentre que la segona és la que acompanya a la Custòdia.

Enrere han quedat els temps en que fins a tres filades de gent i dues barreres de cadires ocupaven tot el recorregut mentre de les balconades i finestres penjaven domassos, cobertors i es llençaven pètals de flors.

És veritat que encara hi ha pobles a l'interior, Morella és tal vegada el més representatiu, en que la processó del Corpus, que data de 1358, manté encara el caire de ser una de les manifestacions religioses més importants de l'any, on els gremis amb els seus signes identificadors porten el pes de la festa. En ella, desfilen més de 150 elements bíblics, que doten la processó d’una gran singularitat i simbolisme, però ací, a Castelló, sembla cada vegada més un “acte social” on el lluïment el posen els xiquets i sobretot xiquetes de comunió i les seues maretes...

La processó del Corpus, que fins els anys setantes del segle passat es celebrava dijous a la vesprada, quan aquesta data era festiva, va passar a celebrar-se posteriorment diumenge al matí, durant uns anys només en el recinte de la plaça Major, i posteriorment fent la “volta de la vila”, és a dir, recorrent els carrers Colom, Enmig, Porta del Sol, Gasset i Major, i tornant a Santa Maria per Arxiprest Balaguer. Crec que va ser el 2003 quan va decidir-se avançar-la al dissabte,

Feina tindrà aquesta vesprada la Corporació Municipal, i sobretot l'equip de Govern per acudir a totes les manifestacions doncs, a més a més d'aquestes dues assenyalades, la casualitat ha volgut que també hui se celebra al Grau la Cavalcada del Mar, les festes de les associacions de veïns Tombatossals,i Rafalafena i Raval Universitari, a més a més de l'acte social amb motiu de la Regata “Costa de Azahar”.

Qui dona més? Senyores, senyors, ha arribat l'estiu i ja se sap la dita: “A l'estiu tot el món viu”. Bon solstici tinguen vostès !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada