La ciutat

La ciutat

dimecres, 25 de juny del 2014

Marranos




 Si hem de fer cas, i no tenim per què dubtar, de les informacions fetes públiques per la regidoria de sostenibilitat del nostre ajuntament, els veïns de Castelló i els forasters que en aquests dies ens visiten son, som uns marranos, així en totes les lletres i claret.

Ho llig al “Mediterràneo” de hui mateix, el regidor senyor Romero afirma, que després de la festa de la nit de Sant Joan celebrada el passat dilluns a la platja del Gurugú, en que segons càlculs oficials van participar al voltant de 40.000 persones, van ser recollits pels serveis de neteja, 74.000 quilos de residus.

Això significa que 1850 grams, vora dos quilos de fem va ser generat per cadascú dels participants en les poques hores que va durar la concentració. Això és ser prou bruts i asquerosos. És veritat que molts dels assistents van recollir en bosses ben tancades les seues deixalles i van dipositar-les en els llocs destinats a l'efecte, però també és ben cert que molts altres van “oblidar-se” de recollir les restes generades una vegada acabada la seua festa.

És una llàstima que alguns “marranos” no pensaren en el que el fet de no recollir suposava i pensaren que la diversió estava renyida amb la cura de l'entorn, deixant la platja i el passeig fet una porqueria.

També he escoltat en boca d'alguns participants que no són molts els quilos de fem recollits per la quantitat de gent aplegada, però això no és veritat. Només cal comparar-ho si voleu amb un altre lloc significatiu de celebració d'aquesta festa, la platja de la Barceloneta a la capital condal, on van aplegar-se unes 58.000 persones i van generar-se 18 tones de residus. La divisió és ben fàcil 300 grams de residus per persona, 6 vegades menys que a Castelló. Conclusió senzilla, a Castelló som 6 vegades més “marranos” que a Barcelona. Alguna cosa falla, no?

Tal vegada ens falta conscienciació i civisme. Deixar la platja tal i com vam trobar-la en arribar no haguera costat tant i tant, recollir el fem i els residus, les restes del sopar, les botelles de vidre, les llaunes..., i emportar-nos-els a casa i dipositar-los en els contenidors adients deixant la platja neta, haguera estat molt be, haguera contribuït a mantenir un paisatge net i gens contaminant, però no, a Castelló som marranos i per cadascú que així ho va fer, van haver-hi molts més, massa, que no, i ara ho paguem tots, doncs no pensem que aquesta neteja ens ha eixit de franc, l'hem pagada entre tots amb els nostres impostos municipals.

El civisme va tornar a quedar en solfa i tot i que va poder-se gaudir d'una festa tranquil·la i desenvolupada amb normalitat, la neteja i la conscienciació pel medi ambient encara és, a hores d'ara, i després d'alguns anys de festa santjoanera, una assignatura pendent al nostre poble. Llàstima...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada