La ciutat

La ciutat

dimecres, 18 de juny del 2014

El Serradal



 La partida de Castelló compresa per la franja de terreny que de manera paral·lela llinda amb la mar, es coneguda com el Serradal. Tot i que aquesta paraula no ve reconeguda al nostre diccionari, aquesta franja agrícolament productiva, arenosa, “sorrosa”, de baixa qualitat, “ensorrada”, “sorruda”, pot ser anomenada així de manera popular, l'espai és un “sorrudal” i d'ahi, per comoditat fonètica, ese transformara en “serradal”.

La partida arriba fins a la mar, en la que des de sempre ha estat la “platja del Serradal”, entre la desembocadura del riu Sec i el límit amb el terme de Benicàssim. Una platja de 1.600 metres de longitud i més de 100 d'amplaria, la característica principal de la qual ha estat i és l'existència d'una zona de dunes mòbils i semifixes, zona protegida, de vegetació salvatge que ha propiciat la nidificació d'una curiosa au “el chorlitejo patinegro”.

Des de sempre ha estat considerada una platja semiurbana, lluny de la principal de Castelló, la del Pinar i també separada de les platges de Benicàssim. Tot i que en els darrers anys en aquesta platja de sorra fina en l'època de l'estiu s'han realitzat activitats gimnàstiques i esportives, per dinamitzar-la, mai ha estat una platja “de primera”. Sempre ha primat la natura salvatge front a les comoditats pels banyistes.

La protecció mediambiental, la desembocadura de diferents sèquies i la distància al nucli urbà ha fet que tot i ser compatible amb el bany, mai haguera tingut el tracte que realment per les seues característiques era mereixedora.

Per això, vaig alegrar-me i molt quan no fa massa dies vaig assabentar-me que aquest estiu 2014 que estem a punt d'iniciar, també aquesta platja del Serradal, per primera vegada ha rebut, ha estat guardonada, acreditada, amb la bandera blava, distinció atorgada per la Fundació d'Educació Ambiental com a premi per la destacada qualitat ambiental de les aigües, la informació, els bons serveis i la seguretat pels usuaris.

Això vol dir que els nostres dirigents municipals han trobat la manera de compaginar respecte a la natura amb qualitat d'aigües i sorra, amb serveis.

Ara totes les platges del terme ja podem dir amb orgull que “són de categoria”. La del Pinar i la del Gurugú ja ho eren, en aquest 2014 s'afegix el Serradal, faig vots perquè aquesta qualitat no es perda mai al Serradal ni a cap altra platja de tot el nostre terme.

Quan les coses es fan ben fetes s'obtenen fruits, ara falta el més difícil mantenir el nivell i, que tots, veïns i forasters puguem gaudir d'un espai meravellós. De segur que aquesta serà ara més que mai una platja també molt, molt animada...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada